POVLENSKI SABOR

Peti Povlenski sabor, na kome se održava takmičenje u govorenju zdravica, bira najbolji igrač u kolu, prezentuju narodni običaji i turistički potencijali, ni ove godine nije protekao bez zapaženog učešća Turističke organizacije opštine Lajkovac.
TO O Lajkovac predstavila se izložbom etno eksponata, tradicionalnog veza i narodnim nošnjama koje je izradila Slađana Đurić, naivnim slikama Vere Ivanković, Milisava Stojanovića i drugih širom bivše Jugoslavije poznatih samoukih umetnika, kao i zdravicom u stihu Milijane Božić, te spletom narodnih kola u izvođenju frulašice Biljane Paunović.
Svi ovi učesnici programa ne žive u Lajkovcu, ali redovno podržavaju programe TOO Lajkovac i rado stvaraju inspirisani motivima iz ovog mesta. Tako se spontano formira klub stvaraoca iz čitave zemlje pa i inostranstva, koji podržava rad Turističke organizacije opštine Lajkovac i koji volonterski učestvuje u njenom radu. Sve to podseća na vremena kada su se oko lajkovačkog železničkog čvorišta uzanog koloseka okupljali železničari sa sve četiri strane sveta i stvorili najpoznatiju raskrsnicu “Ćirine” pruge u Jugoslaviji.
U Turističkoj organizaciji Lajkovca se izražava nada, da ovakav način rada postavlja temelje budućem turističkom centru, koji će uz već poznate kulturno istorijske znamenitosti i arheološko nalazište Anine, kada bude privedeno nameni, uspeti da zainteresujuje javnost i postigne popularnost stare stanice u koju je “Ćira” pristizao na svakih deset minuta.

Related posts