STEPANJE – PROBLEMI SA VODOSNABDEVANJEM

Žitelji lajkovačkog sela Stepanja,zaseoci : Petronijevići i Mirkovići, godinama imaju problem sa vodosnabdevanjem, pošto nemaju gradsku vodu, već se vodom snabdevaju iz lokalnog seoskog vodovoda sa obližnjeg izvora Smrdan. Ovaj izvor se nalazi u Kamenolomu Brdanjak (kojim upravlja firma “Kamen i pesak” doo iz Beograda, a u vlasništvu je austrijske firme). Usled višegodišnjeg odlaganja jalovine i nebrige ovog kamenoloma ovaj izvor je pretrpeo veliku štetu.

Zapravo, izvor je sada skoro zatrpan, a postoji i realna opasnost od daljeg klizanja odložene jalovine, što bi potpuno onemogućilo vodosnabdevanje sa ove lokacije. Do otpočinjanja eksploatacije krečnjaka u kamenolomu vodosnabdevanje sa izvora bilo je uredno i voda je bila ispravna, što sada nije slučaj!
S obzirom da su su žitelji Stepanja sami finansirali izgradnju svog vodovoda, davne 1979. godine, i u to uložili i lični rad, da svi, a pogotovu deca i stari, trpe ozbiljne posledice nestašice vode, a najmanje što očekuju je vraćanje izvora i vodovoda u normalno stanje.
Prema polednjem izveštaju o ispitivanju vode, koju su meštani dokumrntovali: mikrobiološki nalaz-pozitivan test na fekalne koliformne bakterije ; izolovane bakterije su identifikovane kao Escherichia coli, MPN >16 i prisustvo aerobnih mezofilnih bakterija 1 ml.
Meštani Stepanja, posebno zaseoka Mirkovići i Petronijevići, apeluju na nadležne:” Pitanje svesnosti o opasnosti koja vreba iz izvora i cevi u kojima se zbog zapustenosti stanja vodovoda nalazi mulj. U tom smislu molimo lokalnu samoupravu i sve one koji se staraju o javnom zdravlju da nam pomognu da hitno rešimo problem snabdevanja vodom.”

Related posts