SPOMENIK U TRBUŠCU RAD MILUTINA RANKOVIĆA

Kod istorijskih hrastova u Trbušcu , na Ilindan je otkrivena monumentalna skulptura, rad Milutina Rankovića, koja simbolizuje popa Panteliju iz Urovaca, koji je na tom mestu 1806.godine, pričestio Karađorđevu ustaničku vojsku, pred čuveni Mišarski boj u kome se sukobilo 9.000 Srba protiv 40.000 turskih vojnika predvođenih Sulejman Skopljak Pašom.
Skulpturu su otkrili akademik profesor doktor Marko Todoprović, predsednik opštine Vladimirci kojoj Trbušac pripada, Milorad Milinković, predstavnik Zadužbinskog društva “Prvi srpski ustanak” iz Mišara, Stevan Simić i autor skulpture Milutin Ranković.
Priređen je i kulturno umetnički program u kome su se videle folklorne koreografije, čuli autorski stihovi Smiljke Jovanović, dijalog popa Luke Lazarevića i prote Mateje Nenadovića, u izvođenju glumaca Dušana Simića i Filipa Rajkovića i obraćanja profesora MarkaTodorovića, akademskog slikara Dragiše Marsenića.
Predsednik opštine Trbušac Milorad Milinković, najavio je da će manifestacija posvećena sećanju na ovaj istorijski događaj u budućnosti biti pod patronatom opštine. Dodeljene su i zahvalnice i povelje SO Vladimirci, Zadužbinskog društva “Prvi srpski ustanak” Mišar i organizacionog odbora MZ Trbušac, a među dobitnicima bio je i Milutin Ranković.

Related posts