UDRUŽENJE ŽRTAVA NASILJA”HAJR” IZRAZILO ZAHVALNOST LAJKOVCU NA PODRŠCI

Predsednica “Udruženja žrtava nasilja Hajr” Hajrija Ramadani i Koordinator Udruženja za Lajkovac
Aleksandra Pilipović izrazile su zahvalnost svima u Lajkovcu na podršci, prisustvu i učešću u Svečanom otvaranju kancelarije “Udruženja žrtava nasilja Hajr” u Lajkovcu i izrazile nadu za dalju uspešnu saradnju, a sve u cilju sprečavanja nasilja i pomoći žrtvama nasilja.

Uz napomenu da je Lajkovac peta lokalna samouprava u Srbiji koja se pridružila mreži udruženja “Hajr”, u Zaključku udruženja od 11. juna sa otvaranja kancelarije u Gradskoj kući u Lajkovcu, koji prenosimo u celosti, stoji:

“Na svečanom otvaranju kancelarije Udruženja žrtava nasilja HAJR u Lajkovcu , u velikoj sali Gradske kuće(opština Lajkovac) , ocenjeno je da je porodično nasilje gorući problem i u manjim sredinama i da ga treba obavezno prijavljivati, te institucionalno rešavati u što kraćem roku. Zahvalnost na pomoći oko organizacije dugujemo predsedniku opštine Lajkovac Andriji Živkoviću i načelniku opštinske uprave Lajkovac Živoradu Bojičiću i Odseku za zajedničke poslove opštine Lajkovac Vidosavu Šuluburiću.

Na skupu su prisustvovali:

– Predstavnici MUP-a RS iz Beograda, : Dragan Mladenović sa koleginicom.
– Predstavnici Policijske stanice Lajkovac, inspektori , Saša Pivić i Tomislav Radovanović
– Predstavnik verske zajednice , sveštenik Stepanjske crkve – prenosa moštiju sv Nikolaja Mirlikijskog čudotvorca, otac Miroslav Petaković
– PR služba, Zdravstvenog centra Valjevo ( Opšta Bolnica Valjevo ) Kristina Paramentić
– Advokati ; Rajna Maliković i Jasmina Joksimović
– Direktorka Predškolske ustanove ”Leptirić” Lajkovac –
Prof. razredne nastave Mila Lončar Mitrović
– Direktorka Doma zdravlja Lajkovac, pedijatar Ljiljana Molerović
– Mediji; Snežana Bilić –novinar i vlasnik portala “Lajkovac na dlanu” – koja je i podrška UŽN Hajr , Tv Gem     – Lazarevac i Tv Pruga –Lajkovac
– Predstavnici političkih stranaka; Zavetnici; predsednik -Nenad Ostojić , SNS; Mila Lončar Mitrović, dr Ljiljana Molerović, Jelena Žujović, SPS ; Vladimir Bojičić- potpredsednik opštinskog odbora i predsednik mladih SPS Nemanja Milinović .

–  govornici (koje su mediji pažljivo propratili) bili su i predsednica Udruženja Hajrija Ramadani, počasni član prof. Jovan Marić, te koordinatorka kreativnog tima Marija Milanović i budući koordinator kancelarije za Lajkovac, Aleksandra Pilipović.

Među brojnim zvanicama,skup je otvorio predstavnik MUP-a Dragan Mladenović, koji je izrazio zadovoljstvo što “UŽN HAJR” širi mrežu svojih kancelarija širom Srbije.

Koordinatorka kancelarije, pete po redu, biće Aleksandra Pilipović, koja će sa budućim volonterima i predstavnicima zvaničnih institucija raditi na rešavanju problema žrtava nasilja u opštini Lajkovac.

Predsednica Skupštine opštine Lajkovac dr. Jovanka Gomilanović, pozdravila je skup i izrazila veliku zahvalnost što je Lajkovac odabrana opština. “Nasilje se sve više krije, a dužnost je da se otkrije”, ocenila je ona.

Predstavnici policijske stanice Lajkovac, inspektori ,Saša Pivić i Tomislav Radovanović, preporučili su Udruženju da saradjuju sa lokalnim Centrom za socijalni rad (čijih predstavnika nije bilo na skupu), pogotovo sa spiskovima porodičnog nasilja, koje centar poseduje. “Mi samo gasimo požar i radimo po Zakonu”, istakli su oni i dodali da se u rešavanju nasilja treba krenuti još od dece .

Prema rečima predsednice, baš u Lajkovcu “može dosta toga da se spreči i pomogne žrtvama nasilja”. Ona je izrazila zahvalnost opštini Lajkovac, sa kojom će biti u “stalnoj i dobroj koordinaciji”.

Učesnici svečanog otvaranja kancelarije UZN Hajr u Lajkovcu su osim protokolisanog uvodnog dela spontano i pomalo stihijski iznosili svoje profesionalne stavove i lična iskustva, uspevši tako da dotaknu sve aspekte problema žrtava nasilja , specifičnosti malih sredina u ovoj problematici i uvreženih predrasuda, moguće mehanizme njihove zaštite i načine pomoći žrtvama nasilja.

Snežana Bilić, novinar – podrška Udruženju Hajr, je govorila o svom ličnom iskustvu i iskustvu novinara.
Pilipović je istakla I da je “nasilje poraslo u vreme pandemije virusa korona i da je Lajkovac itekako opština koja tek treba da se “probudi po pitanju nasilja, tj. odgovornosti koje društvo ili pojdinci imaju prema žrtvama. Institucije rade svoj posao,a mi svi treba da im pomognemo ne okrećući glave od žrtava, već naprotiv, da smo tu uvek.”

Ramadani je zahvalila i MUP-u, koji je “velika podrška” u radu i delovanju UŽN HAJR.

“Štitimo mnogo žena, a MUP uvek reaguje kad mi napišemo dopis”, dodala je ona. Objasnila je da je naš sastanak Udruženja vezan za potrebu pomoći žrtvama nasilja, koje su najosetljivije “puštene niz vodu” baš po izlasku iz Sigurne kuće. “Poslodavac uvek pita tri pitanja pri zapošljavanju žrtve ; ko će čuvati decu , da li mogu izbeći nasilnika i je li žrtva psihički sposobna da radi”, precizira Hajrija.

“I sudska veštačenja od 60.000 dinara su veliki problem za žrtvu”, kaže ona i dodaje da je redak primer da muškarac izlazi iz kuće sa decom, već ostaje da štiti imovinu.

Prof. Jovan Marić naveo je da će 2050. godine prema prognozama futurista, nasilje biti glavni uzrok smrti, te da će nauka naći lek za sve, ali ne i za nasilje. On je objasnio da u “verbalnom duelu žene često pobede partnera”:

– Drage dame, ne morate uvek da pobedite, poručio je Marić.
Koordinator kreativnog tima Udruženja pojasnila je da se žrtva i kroz kreativne radionice osnažuje za novi početak u životu posle nasilja.

Otac Miroslav iz verske zajednice ocenio je da je nasilje “prekršena Božja zapovest, te trpimo”. “Svaki muškarac treba da voli svoju ženu kao sto je Hrist voleo svoju crkvu”, poručio je otac Miroslav.

Skup je obeležila živa diskusija učesnika gore navedenih institucija, koja je trajala više od dva sata, a mediji su ga pomno propratili; TV Gem, Tv Pruga , Snežana Bilić novinar portala “Lajkovac na dlanu”.

Kako je sledeći naš korak u Lajkovcu i organizovanje Tribine na temu nasilja, verujemo da se mnogi pozvani nisu mogli odazvati te ćemo iste ponovo pozvati a takođe još i pojedince, organizacije, firme.. i svako ko bude želeo prisustvovati tribini i našem druženju u Lajkovcu je dobro došao .

S poštovanjem ,
Predsednica Udruženja žrtava nasilja Hajr,
Hajrija Ramadani “

Related posts