POČELA VAKCINACIJA GOVEDA PROTIV BOLESTI KVRGAVE KOŽE

Vakcinacija goveda protiv nodularnog dermatitisa(bolesti kvrgave kože) u Kolubarskom okrugu je počela i u narednih mesec dana biće vakcinisano oko 57.000 goveda, od čega tek nešto preko tri hiljade grla na području opštine Lajkovac. Na području Kolubarskog okruga nije zabeležen nijedan slučaj ovog oboljenja, ali su radi prevencije svi vlasnici obavezni da vakcinišu svoja grla. Najbliža područja gde je registrovana ova bolest su opštine Trstenik i Novi Pazar.
Vakcinacija se obavlja prema Programu mera zdravstvene zaštite životinja na teritoriji Srbije, a za ovaj posao na teritoriji okruga angažovano je 50 veterinarskih ekipa.
Na području lajkovačke opštine, ovaj posao obavljaju tri ekipe, koje će raditi i vikendom, kako bi kompletan posao bio obavljen u zadatom roku. “Prioritet su “veći” stočari”, kaže dr Mališa Maksimović, ditektor Veterinarske stanice u Lajkovcu, upravo zbog opasnosti od veće štete. Vakcinišu se sva goveda, od teleta do bikova. Vakcinacija je obavezna, troškove snosi država, a veterinarske ekipe dolaze na teren po prethodnom dogovoru sa vlasnicama. Vakcinišu se samo zdrava grla, što znači da je neophodan klinički pregled goveda pre vakcinacije.
“Situaciju otežava činjenica, da uprkos zabrani koja je na snazi, promet stoke nije potpuno obustavljen”, kaže direktor lajkovačke Veterinarske stanice. “Od momenta vakcinisanja potrebno je da prođe sedam dana kako bi grla mogla, uz posebnu papirologiju, da idu na klanje, dok je transport sa jednog na drugo poljoprivredno gazdinstvo moguć 28 dana nakon vakcinacije. Što se tiče tovljenika, njihov transport u produženi tov moguć je 14 dana posle vakcinacije”, naglašava dr Mališa Maksimović.
Maksimović napominje, da je pravo vreme za ovu vrstu vakcinacije kraj zime i početak proleća, kako bi goveda dočekala proleće sa imunitetom, pred pojavu većeg broja insekata, pre svega muva i komaraca, koji su uzročnici i prenosioci ove bolesti, što treba imati u vidu za narednu vakcinaciju.

Related posts