MILUTIN I PRIJATELJI U PARIZU

Milutin Ranković je i ove godine pozvan da izlaže na “Danima Srbije i srpske kulture” u Parizu.
Osim što će izložiti svoje skulpture i reljefe u drvetu, organizatori, “Savez Srba u Francuskoj” i “Omnibus asocijacija”, na čelu sa Petrom Gojkovićem, Milutinu Rankoviću, koji ovakvim povodima peti put gostuje u Parizu, dali su priliku da uredi, režira i vodi deo programa u okviru ove, po svemu sudeći, najveće manifestacije ovog tipa, koju Srbi u Evropi organizuju. Ranković je tim povodom pozvao prijatelje i saradnike, koji će svojim stvaralaštvom u Pariz doneti deo Srbije.
Manifestacija traje od 25. juna do 03. jula, a “Milutin i prijatelji” predstaviće se na samoj zavšnici manifestacije u nedelju 3. jula od 12 časova u svečanoj sali galeriji, sabornog hrama Sveti Sava u Parizu, koji se nalazi u ulici Simplon, koju mnogi nazivaju “Srpskom ulicom”.
Ranković je za ovu priliku pozvao Milijanu Božić, pesnikinju, predsednicu Udruženja muzičkih stvaraoca “Zlatna nota” koja će govoriti autorske stihove, Dragana Radovanovića, fotografa, koji će izložiti fotografije Srpskih kuća i motive sa Kolubare, Snežanu Jovanović, samouku slikarku, koja će predstaviti svoja ulja i temperu na različitim podlogama. Dobrica Obradović će pred publikom slikati uljem na platnu, a ikone akademske slikarke Vanje Sofronov Peričin i duborezi naivca Milisava Stojanovića, ovog puta u Pariz putuju bez autora.
Inžinjer Zlata Žujović, daće naučno viđenje srpskih kuća s kraja 19. veka, sa posebnim osvrtom na konake preseljene sa Površinskih kopova Tamnava – Zapadno polje. Slavica Perić, koja živi i radi u Parizu, spontano će se pridružiti grupi, kako bi vokalno izvela pesmu na stihove Milijane Božić.
Program će otvoriti Petar Gojković.

Related posts