DA SE MENJA PRAVILNIK

Gotovo da nije bilo sednice Opštinskog veća, a da se na dnevnom redu nije našao paket zahteva građana za naknadu štete nanete od strane pasa lutalica!Dosadašnje iskustvo je pokazalo, da je neophodno doneti novi Pravilnik o naknadi štete i pojačati uslove za ostvarivanje ovog prava .

” Jedan od problema je, što vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, pored toga što nisu u mogućnosti da osiguraju  svoja stada, nisu obezbedili ni uslove za njihov siguran boravak, pa se često dogadja, da stada koja se nadju na javnim površinama budu izložena napadima pasa lutalica. Nakon toga, vlasnici stada upućuju zahtev za naknadu štete lokalnoj samoupravi, koja istu isplaćuje novcem svih građana”, primečuje Živorad Bojičić, predsednik opštine Lajkovac.

Ima raznih primera zloupotreba mogućnosti naknade štete nanete od strane pasa lutalica, a svojevrsni presedan su čak četiri zahteva jednog istog čoveka, koji je , uz to, samovoljno napustio posao u “Kolubari”, odao se alkoholu i uspeo da četiri puta podnese zahtev  za naknadu štete po ovom osnovu! Četvrti zahtev mu je upravo odbijen, a lokalna samouprava očekuje njegovu tužbu.Sasvim izvesno, uslediće izmene Pravilnika o naknadi štete nanete od strane pasa lutalica, kojim će biti pojačani uslovi za ostvarivanje ovog prava, kako bi se izbegle zloupotrebe. Brojni su primeri dovitljivosti građana, da na ovaj način dodju do novca.

 

Related posts