ANINE

Nakon sto je Opstina Lajkovac, opredelila milion dinara Zavodu za zaštitu spomenika kulture Valjevo za “Projekat arheološkog istraživanja i konzervacija rimske vile rustike u Aninama”,omogućen je nastavak radova na ovom važnom arheološkom nalazištu u Čelijama, najznačajniemi rimskom poljoprivrednom kompleksu . Otkrivena vila po veličini i kvalitetu gradnje ubraja se među najveće u Srbiji i jugoistočnoj Evropi!Otkriveni nalazi predstavljaju najbolje očuvane ostatke ruralne arhitekture rimskog perioda .
Arheološki-lokalitet-Anine-8
Iskopavanja, koja su arheolozi započeli pre nekoliko godina, započela su zahvaljujući sluhu lokalne samouprave :”Uvideli smo veliki značaj ovog arheološkog lokaliteta, stoga smo iz budžeta blagovremeno izdvojili novac i od ranijih vlasnika kupili tri placa na kojima se prostire rimska vila “– kaže Živorad Bojičić, predsednik opštine Lajkovac.
Tri parcele ukupne površine skoro dva hektara (1.95.64) u katastarskoj opštini Ćelije, otkupljene s
u svojevremeno za 2.906.812 dinara, novcem iz budžeta. Opština Lajkovac je na taj način pozitivno odgovorila na tadašnji zahtev Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, uviđajući značaj ovog arheološkog lokaliteta, koji je i Vlada Srbije proglasila za arheološko nalazište, što je omogućilo dalje istraživačke radove i prezentaciju ovog značajnog lokaliteta na teritoriji opštine Lajkovac.
Rukovodstvo Opštine smatra da će arheološka istraživanja Anina doprineti kulturološkoj i turističkoj promociji Lajkovca.
Arheološki lokalitet u Ćelijama, datira iz III-IV veka nove ere, a procena stručnjaka je da kompleks vila iz rimskog perioda obuhvata 30 hektara. Osim tragova velike apside , otkriven je rimski novac, fragmenti nakita i oruđe. Smatra se da je jedan od najvećih lokaliteta rimskog perioda na prostoru Zapadne Srbije i da je naselje imalo veliki značaj jer je bilo na raskrsnici važnih puteva.
„Nastavljamo istraživanja na ostatku vile, a paralelno i radove na konzervaciji arheološkog nalazišta”,kaže arheolog Radivoje Arsić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo.
Rukovodstvo Opštine Lajkovac smatra, da će arheološka istraživanja Anina doprineti kulturološkoj i turističkoj promociji Lajkovca i da će vrlo brzo turisti imati prilku da obilaze ovo mesto i da se uvere u značaj Anina.Na delu otkupljenih parcela, biće izgrađen park za posetioce, a vremenom i brojni prateći objekti , koji će biti od koristi turistima.
Inače, poslednju deceniju posebno, arheološki turizam je u svetu u velikoj ekspanziji .
Arheološki-lokalitet-Anine-3

Related posts