NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

“Samo u prošloj godini, u Valjevu je otkriveno 34 nova slučaja raka grlića materice i istovremeno urađeno oko 80 operacija , što karcinoma, što različitih promena koje mogu da prethode raku grlića materice” rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, povodom obeležavanja početka nedelje prevencije raka grlića materice, dr Nenad Dimitrijević, sci ginekologije i akušerstva valjevske bolnice.
Danas je širom Evrope počelo obeležavanje nedelje prevencije raka grlića materice, bolesti koja se može sprečiti ako se otkrije u ranoj fazi, a od koje u Srbiji umire mnogo više žena nego u ostalim evropskim zemljama.Ovoj kampanji su se pridružile brojne zdravstvene ustanove u Srbiji, medju njima i Regionalna Opšta bolnica Valjevo.
Stope oboljevanja i umiranja od raka grlića materice u Srbiji su među najvišima u Evropi, na neslavnom drugom mestu, nalašeno je na današnjoj konferenciji za novinare, kao i to, da se većina tih slučajeva mogla s sprečiti da je bolest otkrivena na vreme i da se na vreme pristupilo lečenju. Dovoljan je jedan preventivni pregled godišnje, Papanikolau test i kolposkopija , da problem bude uočen na vreme, naglasio je dr Dimitrijevič, apelujuči na žene da to rade redovno, jer je , kako kaže, suludo da , jedan tako lako uočljiv karcinom ne bude otkriven na vreme.
U prevenciji raka grlića materice najveći značaj imaju redovni ginekološki pregledi, organizovani skrining i program vakcinacije protiv HPV infekcije, koja se preporučuje devojčicama,posebno razvijanje svesti žena o značaju redovnih pregleda, koja je u nas na niskom nivou. Cilj akcije “Dan za zdravlje” je da podseti žene o važnosti preventivnih pregleda kako bi se smanjio broj obolelih i da edukuje o značaju pregleda i mera prevencije.
Ovo je sedma godina kako se u zemljama Evrope u poslednjoj nedelji januara obeležava nedelja prevencije raka grlića materice.

pan03

Related posts