ZELENE STAZE

Udruženje ljubitelja biciklizma Yugo Cycling Campaign, dobilo je nedavno na konkursu Ministarstva građavinarstva, saobraćaja i infrastrukture sredstva za projekat “Mogućnost transformisanja napuštenih pruga u Srbiji u zelene staze”. Koncept “Zelenih staza” je već više decenija prisutan u Evropi i svetu .Među prvima u Srbiji, opština Lajkovac je izrazila želju i pokazala spremnost, da se priključi ovom projektu!
” Do sada su opštine Aranđelovac, Rakovica i Lajkovac iskazale želju da se reaktiviraju pruge, tako da će se prvi pilot projekti uraditi za ove opštine”, navedeno je u saopštenju Yugo Cycling Campaign.
U takvim projekima često se obnavljaju i ponovo koriste i atraktivni delovi starih pruga na kojima se ponovo uvode turistički vozovi poput Šarganska osmice.Slična ideja postoji i za Lajkovac.
Cilj projekta je da se mapira mreža napuštenih pruga u Srbiji i da se utvrde deonice gde je moguće stvoriti novu turističko-rekreativnu ponudu. Ovakve pruge su prolazile kroz 33 opštine u Srbiji, a u toku je utvrđivanje stanja stare železničke infrastrukture i zainteresovanosti opština da reaktivira napuštene objekte.
Opština Lajkovac je pružila punu podršku ovom projektu i nedavnim velikim skupom biciklista, koji su organizovali maršutu upravo stazama stare “Ćirine” pruge.Kompletan projekat se odlično uklapa u već postojeći lokalni koncept, kada su u pitanju biciklističke staze i korišćenje raspoloživog potencijala ovdašnje turističke ponude, kulturno-istorijskog nasleđa i posebno tradicije železničarskog mesta.
Na ovaj način,Srbija se pridružuje evropskim zemljama koje decenijama unazad imaju tradiciju pretvaranja napuštenih pruga u staze za rekreacju i turističku ponudu, a Lajkovac se našao međju prvim opštinama u Srbiji u kojima će realizacija projekta otpočetivoz2!

Related posts