SREDSTVA OD OPORTUNITETA PO DRUGI PUT LAJKOVAČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

U Domu Narodne skupštine u Beogradu Biljana Žujović direktorka lajkovačke O.Š. “Mile Dubljević” potpisala je ugovor, po Rešenju o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja – oportuniteta, koje je Vlada Republike Srbije usvojila 4. jula, a kojim lajkovačka škola dobija sredstva u iznosu od 2. 246 000,00 dinara za realizaciju projekta rekonstrukcije krova na školskom objektu u IO Bogovađa.

Direktorka škole Biljana Žujović je nakon potpisivanja i svečane dodele ugovora u Domu Narodne skupštine rekla:

“OŠ “Mile Dubljević” je konkurisala i dobila sredstva za rekonstrukciju krova na školskom objektu u IO Bogovađa. Ministarstvo pravde je 23. februara raspisalo Javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja. Mi smo rekonstrukciju krova u Bogovađi smatrali kao jednu od prioritetnijih potreba. Uradili smo projekat po uputstvu i zahtevima Javnog konkursa i konkurisali. Zahvaljujući dobroj saradnji lokalne samouprave i ministarstva, nedavno smo nezvanično saznali da je naš projekat prošao kao predlog Komisije za sprovođenje konkursa, ali smo čekali da Vlada Republike Srbije donese Rešenje. To se desilo 4. jula 2024. godine. Danas smo potpisali ugovor. S obzirom da se od donošenja Rešenja do danas sve odvija jako brzo i efikasno, očekujem da će kroz nekoliko dana novac već biti na našem računu i da možemo početi realizaciju projekta. Po ugovoru rok za realizaciju je 31. decembar 2024. godine, ali kao što je već poznato ,iz mnogo razloga sve veće radove na školskim objektima obavljamo za vreme raspusta pa ćemo nastojati da i ovo uradimo do početka nove školske godine. Sve i svemu pred nama je , zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave, ministarstva pravde i ministarstva prosvete jedno veoma radno leto u našoj školi. Prvi put smo sredstva od Opurtuniteta dobili 2018. godine, za opremanje kabineta i učionica računarima.”

Ministarka pravde Maja Popović danas je tokom uručenja ugovora o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportunitet) izjavila da je na taj način prikupljeno pola milijarde dinara čime je ove godine podržano 200 projekata, najviše u zdravstvo i prosveti. 

Oportunitet je institut krivičnog prava koji se primenjuje na laka krivična dela tako što tužilac odbacuje krivičnu prijavu, a učinilac krivičnog dela može da uplati određena sredstva državi na ime oportuniteta koja se onda raspoređuju različitim korisnicima izabranim na konkursu. Odluku o raspodeli sredstava donosi Vlada Srbije, a konkurs raspisuje Ministarstvo pravde.

Iz Arhive portala lajkovacnadlanu.rs tekst iz 2018. godine:

Related posts

Leave a Comment