OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA PLANINARA „ĆIRE“

U organizacij Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, u okviru programa manifestacije “Dani Lajkovca”, u prisustvu brojne publike otvarena je Izložbe fotografija lajkovačkog PSD „Ćira“.

Na otvaranju izložbe u Galeriji Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, istoričarka umetnosti Aleksandra Tanić je rekla:

“Izložba fotografija Planinarsko-smučarskog društva „Ćira“ Lajkovac vodi nas kroz svojevrsno dokumentarno svedočanstvo o višedecenijskim akcijama i poduhvatima planinara okupljenih oko zajedničke misije, koja svoj potpuni smisao dobija upravo kroz timski duh. Kao sportska praksa koja je u nekim zemljama priznata kao nematerijalno kulturno nasleđe, planinarenje se sagledava ne samo kao sport koji podrazumeva određenu fizičku aktivnost i stručnost koja upošljava brojne veštine i tehnička znanja, već je 2019. godine na Generalnoj skupštini UNESCO-a, alpinizam okarakterisan kao „umetnička forma inspirisana principima slobode i solidarnosti, koja uključuje brigu o životnoj sredini“. Kroz odabrane fotografije iz bogate arhive, lajkovačka publika imaće prilike da se upozna upravo sa ovim vrednostima alpinističke prakse koju od samog nastanka 1990. godine, neguje i Planinarsko-smučarsko društvo „Ćira“. Da je alpinizam disciplina koja se neizostavno bazira i na filozofiji življenja i estetskim vrednostima, dokaz su i ove fotografije koje nas vode kroz različite vizuelne zapise i subjektivne doživljaje predela i ambijenata. Tokom višedecenijskog rada, planinari su obilazili najpoznatije vrhove zemalja kao što su Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Slovačka, Grčka, Rumunija, Bugarska, Poljska i druge. Najvećim uspehom društva smatra se odlazak Rade Ćatić na Himalaje, a potom i na Kilimandžaro. Planinari su takođe osvajali i Demavand u Iranu, Elbrus, Teide na Tenerifima. Od 2014. godine društvo uspešno organizuje saveznu akciju pod nazivom „Stazama Kolubarske bitke“ koja okuplja od 400-1200 učesnika iz svih gradova Srbije i Republike Srpske. Jedna od važnijih akcija svakako jeste rekreativno-obrazovno-humanitarna akcija za mlade pod nazivom „Klinci Ćirinci“, na kojoj su deca osim upoznavanja sa lepotama lajkovačkog kraja, mogla da učestvuju i u humanitarnoj akciji prikupljanja čepova za decu sa posebnim potrebama. U zadnjih nekoliko godina broj članova varira od 110 do 130 članova iz Lajkovca i okolnih gradova kao što su Lazarevac, Valjevo, Ub, Obrenovac. U realizaciji nekih od akcija društva uključuju se Kulturni centar „Hadži Ruvim“, Turistička organizacija opštine Lajkovac, uz pomoć lokalne samouprave. Spoj duhovne i etičke dimenzije koju ovo društvo neguje, predstavlja jedan od osnovnih principa njihovog delovanja i društvenog značaja.”

U ime planinara “Ćire”, Vladan Jakovljević je naglasio da mu je prvenstveno posebno drago što su i ovoga puta planinari dali svoj doprinos manifestaciji “Dani Lajkovca” i istovremeno svojim sugrađanima pružili mogućnost da kroz fotografije sagledaju restrospektivu njihovih brojnih aktivnosti kroz period od blizu 35 godina postojanja i na taj način ostvare svojevrsnu promociju i popularizaciju planinarenja. Dodao je i da PSD “Ćira” nastoji da kao društveno odgovorno na neki način uvek deo bude svih zbivanja u zajednici i da svoj doprinos.  

Izložba fotografija planinara “Ćire” u Galeriji Kulturnog centra “Hadži Ruvim” biće dostupna javnosti do 10. avgusta.

Related posts

Leave a Comment