NEMA PRIVATIZACIJE EPS-a, CILJ REFORMI ENERGETSKA I FINANSIJSKA STABILNOST

Cilj transformacije „Elektroprivrede Srbije“ je dugoročna energetska i finansijska  stabilnost, tržišno poslovanje i neophodne investicije, a nikako privatizacija i višak zaposlenih – rekao je Dušan Živković, generalni direktor EPS AD, u Jutarnjem dnevniku RTS.

On je istakao da su aktuelna geopolitička situacija i energetska kriza nametnuli novi realitet u energetici u svetu, a energetske kompanije se suočavaju sa ključnim temama koje se tiču energetskog suvereniteta i energetske sigurnosti, Zelene agende…

–  EPS je prepoznao potrebu da se menja i krene u proces strukturnih reformi i transformaciju kompanije. Država ostaje vlasnik EPS i privatizacija apsolutno nije tema koja se razmatra. Transformacija EPS podrazumeva i proces jačanja ljudskih resursa i višak zaposlenih nije tema. Plan transformacije EPS podrazumeva konkretna strukturna, finansijska i operativna unapređenja poslovanja i procene su da bi u narednih godinu i po do dve trebalo da se implementiraju ovi procesi – rekao je Živković.

On je naglasio i da su netačne priče o tome da EPS izdvaja funkciju trgovine električnom energijom, jer je ta oblast jedna od najznačajnijih funkcija i zato dolazi u nadležnost generalnog direktora. Prvi čovek EPS je objasnio da se od trgovine električnom energijom mnogo očekuje zato i jeste dobila mesto na vrhu kompanije. Inače, samo u 2024. godini EPS je trgujući na slobodnom tržištu ostvario profit od 38 miliona evra.

O tome da li EPS uvozi struju ovih dana Živković je rekao da se EPS ponaša tržišno i da taj segment podrazumeva profit.

– U danima kao što je bio prošli vikend ili sunčanim danima, cena na berzama bila je na nivou od minus 10, pa do 5 i 10 eura po MWh, tada treba sačuvati sopstveni resurs, dobru hidrologiju i deponije uglja i doći do relativno jeftine električne energije koju kasnije možete plasirati u nekim drugim trenucima kada je ona značajno skuplja. U večernjim satima zna da bude i 200 evra po MWh – rekao je Živković.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS Živković je istakao da se tokom ove godine neće menjati cena električne energije za domaćinstva, saopšteno je iz „Elektroprivrede Srbije“.

Autor fotografije: Danilo Mijatović.

Related posts

Leave a Comment