KRV DAO 31 RUDAR

U današnjo, drugoj po redu junskoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta Lajkovac i Instituta za transfuziju krvi Srbije, realizovana na kopu Tamnava Zapadno polje –Novo naselje Radljevo, krv je dao 31 rudar.

Akciji za koju je prvobitno prijavljeno 25 davalaca, odazvalo se 33, od kojih su dva odbijena iz medicinskih razloga. Među učesnicima današnje akcije nije bilo žena, kao ni onih koji su prvi put dali krv. Organizator akcije je svim davaocima obezbedio mali znak pažnje, u znak zahvalnosti za učešće u akciji i datu krv.  

Naredna, treća po redu junska akcija dobrovoljnog davanja krvi je 26. juna od 9 do 15 sati na platou Pošte Lajkovac i to će za Lajkovčane biti start ovogodišnje Letnje kampanje.

Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Srbije organizuju 20. godinu zaredom Letnju kampanju dobrovoljnog davanja krvi koja ove godine nosi naziv “Obojimo leto u crvenu boju”. Jubilarna kampanja će trajati tri meseca, sve do 31. avgusta.

Tokom perioda trajanja kampanje više od 40 gradova i opština u Beogradu i Srbiji, na preko 350 akcija, nadmetaće se za prestižnu titulu “Šampion solidarnosti”. Plaketa za najuspešnije će biti uručena na svečanom novogodišnjem prijemu. Napominjemo da je opština Lajkovac višestruki Šampion solidarnosti i tradicionalni učesnik favorit u Letnjoj kampanji i svim akcijama dobrovoljnog davanja krvi, pa je očekivano da će veliki broj Lajkovčana i ovoga puta biti na visini zadatka u trci za prestižnu titulu “Šampion solidarnosti”.

Prošle godine je 10.000 jedinica krvi priklupljeno tokom Letnje kampanje, a ova godina je jubilarna i organizatori se nadaju da će biti prikupljeno više.

Leto je period godine kada su rezerve krvi smanjene, kada ljudi odlaze na godišnje odmore, grad se prazni, počinje školski raspust, visoke su temperature i sve to utiče na slab odziv građana.

-Kontinuirano prikupljanje dovoljnih količina krvi, minimalno 300 jedinica svakog dana u letnjem periodu je izuzetno težak zadatak i jedino zajedničkim snagama može uspešno da se odgovori na ovaj izazov. Idealno bilo da se tokom leta svaki dan prikupi do 300 jedinica krvi, kako bi bili sigurni da neće biti odlaganja operacija, napominju organizatori.

Related posts

Leave a Comment