COERVER METODA STIŽE U OMLADINSKU ŠKOLU FK ŽELEZNIČAR

Direktor i koordinator uspešno obnovljene Omladinske škole lajkovačkog FK Železničar upravo je imao sjajnu priliku da pohađa COERVER COACHING kurseve (intro i youth1) koji su se u saradnji sa FK Crvena zvezda održavali na stadionu “Rajko Mitić”u Beogradu.

“Srećan sam jer sam stekao znanja iz svetske metode rada br. 1 sa mlađim kategorijama u fudbalu, koja u svetu postoji 40 godina.

Pored želje za sopstvenim usavršavanjem, cilj mi je bio da ovu metodu rada uvedemo u naš klub jer sam siguran da dugoročno gledano donosi mnogo benefita.

Želim da se zahvalim Coerver trenerima Banu i Jovanu na izuzetnim demonstracijama, tehničkom direktoru Coerver coaching za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru gospodinu Renatu Pirša, kao i gospodinu Predragu Stojanoviću  glavnom koordinatoru Coerver coaching za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru, koji je ujedno i jedan od najvećih autoriteta koje sam u svom životu sreo. Ponovni susret uslediće već na jesen (youth2).”

Miloš Rakić je prvi Lajkovčanin koji je prošao Coerver kurseve, a upoznavanje prvog čoveka Omladinske škole FK Železničar sa Coerver metodom, kao logičan red stvari dovešće do novina u radu trenera sa mladim talentima, polaznicima Omladinske škole fudbala.

Metoda je bazirana na iskustvu trenera Wiela Coervera, inače Holanđanina, koji je pre 50 godina počeo da radi na njoj, sa ciljem promene obuke dece u odnosu na dosadašnje. Pre tačno 40 godina u saradnji sa još dva velika trenera, Alf Galustian i Charlie Cook, osnovan je Coerver i sada ih ima svuda. U saradnji su sa velikim evropskim klubovima, savezima beleže odlične rezultate i svugde su cenjeni. U Srbiji su tačno 10 godina, ali ovakve kurseve prave na oko tri godine. Poslednji je bio 2021. godine, tako da je dobro što je Miloš Rakić ovu priliku iskoristio.

“Ja sam stvarno oduševljen. Nešto baš drugačije! U klasičnoj obuci dete na primer dodirne loptu maksimalno 100x za vreme treninga, a na Coerver treningu dete ostvari minimum 1000 dodira sa loptom. Razlika na nedeljnom, godišnjem, desetogodišnjem radu u prvom i drugom slučaju je enormna.

Plan mi je da polako to uvodim u rad celog baznog dela škole, a da sledeće godine dovedem Coerver u Lajkovac na jedan dan, gde bi oni edukovali decu, trenere i zainteresovanu javnost o Coerveru. Suština je da se deci na ovaj način razvijaju veštine, sapopouzdanje, takmičarski duh, kreativnost… Mogao bih na ovu temu da govorim unedogled i mnogo se radujem jednom novom poglavlju u radu sa polaznicima naše škole fudbala,” najavljuje Rakić.

Omladinska škola fudbala FK Železničar, kroz projekat besplatne škole fudbala okuplja 140 dečaka sa kojima radi sedam trenera. Novine u radu sasvim izvesno doprineće kvalitetu treninga, učiniće ih zanimljivijim, a sasvim sigurno polaznici će biti bitno spremniji za svet fudbala.

Sa lokalnog aspekta, ostaje nada da će nastavljajući već započeti trend što veći broj polaznika Omladinske škole biti vremenom spremno da popunjava prvenstveno redove prvog tima FK Železničar.

Related posts

Leave a Comment