U CILJU POVEĆANJA BEZBEDNOSTI DECE U SAOBRAĆAJU I KAO MERA POPULACIONE POLITIKE, PODELJENA 62 DEČIJA AUTOSEDIŠTA

U izuzetno prijatnoj atmosferi u punoj sali Gradske kuće, uručena su danas 62 autosedišta za bebe sa područja opštine Lajkovac rođene u prethodnih godinu dana. Opština Lajkovac je preko Saveta za bezbednost saobraćaja i ove godine za sve lajkovačke bebe koje su rođene u tom periodu, obezbedila besplatna dečija autosedišta.

Dečija autosedišta podeljena su u cilju bezbednosti dece u saobraćaju i kao mera populacione politike, po sprovedenom Konkursu za raspodelu budžetskih sredstava opštine Lajkovac za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima opštine Lajkovac u ovoj godini. Kao i ranijih godina, sredstva su obezbeđena iz budžeta opštine Lajkovac, preko Saveta za bezbednost saobraćaja, a slila su se od novčanih kazni naplaćenih za saobraćajne prekršaje na teritoriji opštine Lajkovac. Svake godine se deo tih sredstava odvaja upravo za nabavku dečijih autosedišta, radi poboljšanja bezbednosti u saobraćaju najmlađih žitelje lajkovačke opštine.

Prilikom dodele besplatnih dečijih auto sedišta, rečeno je da će se sa ovom praksom i sličnim idejama nastaviti i narednih godina, sve u cilju povećanja bezbednosti dece u saobraćaju i podizanja nataliteta. Opština Lajkovac je prva u Kolubarskom okrugu krenula sa ovom praksom. Podela dečijih auto sedišta pokazala se vrlo popularnom merom i od samog starta je naišla na sjajan prijem svih građana.

Na osnovu Javnog konkursa za raspodelu budžetskih sredstava Opštine Lajkovac za 2024. godinu za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima Opštine Lajkovac, opredeljeno je 600.000 dinara budžetskih sredstava za nabavku bezbednosnih autosedišta za novorođene bebe.

Po realizovanom javnom konkursu, podeljeno je 62 autosedišta, ukupne vrednosti skoro 600 hiljada dinara.

Nakon pozdravne reči predsednika opštine Andrije Živkovića, čestitki roditeljima na novim članovima porodice i kratkog obraćanja prisutnima, uz naglasak da je najvažnije da deca budu bezbedna u vožnji, uručena su autosedišta.

Šef Odseka za zajedničke poslove Opštinske  uprave opštine Lajkovac, Željko Jeremić je povodom ovog lepog događaja i realizovanog konkursa izrazio nadu da će se broj novorođenih beba na području opštine Lajkovac  narednih godina značajno povećavati:

“Prijavljeno je 62 dece isto toliko je i uručeno sedišta za bebe, što smatram da je veoma lepa vest za sve građane opštine Lajkovac, jer želimo da nastavimo dobru saradnju sa njima, a nadam se da će u budućnosti biti još više takvih akcija i da će nam se rađati još više dece. Pravo na besplatno sedište imali su roditelji sa teritorije opštine Lajkovac i koji imaju prebivalište najmanje šest meseci pre objavljivanja konkursa, a podatke za dete su prikupile naše odgovarajuće službe po službenoj dužnosti, za slučaj da nešto od podataka nedostaje u dokumentaciji. Svako ko je ispunjavao uslove konkursa dobio je besplatno sedište, a ovo je šesti put da se dele besplatna auto sedišta u opštini Lajkovac. Tradicija se nastavlja u nadi da ćemo imati još više beba radi budućnosti Srbije, a pre svega naše opštine, jer je to velika finansijska pomoć roditeljima a kao što je predsednik Andrija naglasio u svom obraćanju prisutnima, ovaj potez je na prvom mestu zbog bezbednosti dece u saobraćaju.”

Zabeležili smo i utiske roditelja prilikom uručenja autosedišta za njihove bebe.

Biljana Ćećez: “Ovo je za svaku pohvalu, ovo mi je drugo dete i mnogo nam znači prvenstveno što je pomoć za naš kućni budžet, a svakako puno znači za bezbednost dece u saobraćaju. Jako sam zadovoljna merama podrške koje mladim roditeljima pruža lokalna samouprava i država uopšteno.”

Danijela Milutinović. “Ovo mi je prva beba i za nju sam dobila autosedište. Mogu reći da je ovo jako lep gest lokalne samoupave što su nam omogućili da besplatno dobijemo autosedište za bebu, jer će ona biti znatno bezbednija u saobraćaju, a istovremeno je i velika finansijska podrška nama kao roditeljima.”

Aleksandra i Marko Radovanović: “Sviđa mi se ovaj potez države i naše lokalne zajednice, jer misle o bezbednosti dece u saobraćaju, ali je u današnje vreme finansijska podrška dobro došla svakom roditelju. Od kako su počeli besplatnu podelu autosedišta, nama je ovo drugo sedište da dobijamo za našu decu. Prvo je bilo u prvoj akciji ovo sada je u šestoj po redu za naše drugo dete i u svakom slučaju smo jako zadovoljni naporima koje društvo ulaže za našu decu.”

Related posts

Leave a Comment