DEMOGRAFSKA STATISTIKA

Prema podacima poslednjeg Popisa stanovništva iz 2022. godine, u opštini Lajkovac živi 13 871 stanovnika, dok dok je na prethodnom popisu 2011. godine bilo 15 475 stanovnika. Evidentno je da je broj stanovnika u opštini Lajkovac u opadanju. Broj stanovnika u odnosu na 2011. godinu u opštini Lajkovac manji je za 1604 žitelja. Nepovoljne tendencije prirodnog priraštaja beleže se na području čitavog Kolubarskog okruga.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u opštini Lajkovac je u prošloj godini rođeno 135 dece, a umrlo je 216 lica, pa je prirodni priraštaj negativan.

Negativan trend u demografskoj strukturi: negativan prirodni priraštaj, nedovoljna stopa nataliteta i velika stopa mortaliteta, doveli su i do smanjenja broja stanovnika i sve nepovoljnije starosne strukture stanovništva.

Nije na odmet napomenuti, da su u prošloj godini na području lajkovačke opštine sklopljena 62 braka, a 13 brakova je razvedeno.

Ako se imaju u vidu visina standarda, zaposlenost, prosečna primanja, zapravo ukupni ambijentalni uslovi, opština Lajkovac se ipak nalazi u povoljnijem položaju u odnosu na mnoge u okruženju, tako da uz već aktuelne i uvođenje dodatnih mera populacione politike može u dogledno vreme očekivati znatno povoljniju demografsku statistiku.   

“Ono što raduje, povećan je broj rođenih u prošloj godini, ne mnogo, ali ipak imamo 10 novih beba u odnosu na 2022. godinu. Broj umrlih se smanjio sa 228 na 216. I dalje smo u negativnom prirodnom priraštaju, ali raduje da se povećeava broj rođene dece, a broj umrlih smanjuje. Da li su tome doprinele sledeće činjenice, pre svega izdvajanje za porodilje iz opštinske kase, ili rekordna izdvajanja Republike Srbije za prvo, drugo i treće rođeno dete, to je na građanima da procene, ali mislim da je to imalo bitnu ulogu”, rekao je nedavno predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković.

Related posts

Leave a Comment