RAVNOGORCI ODALI POČAST DUŠANU DUJI SMILJANIĆU

U organizaciji Ravnogorskog pokreta Lajkovac, juče je u Jabučju održan parastos visokom oficiru Jugoslovenske vojske u otadžbini Dušanu Duji Smiljaniću.

Ravnogorci su ovim činom održali tradiciju i odali počast oficiru, jednom od najznamenitijih Jabučana i junaka ovog kraja.

Parastos je služio sveštenik crkve jabučke, pred okupljenim brojnim poštovaocima lika i dela Duje Smiljanića i srpske istorije i tradicije, neposredno nakon nedeljne službe u u hramu Svetog Arhangela Mihaila u Jabučju, kojoj su takođe prisustvovali organizatori skupa.

Ovom prilikom besede su održali predsednik Ravnogorskog pokreta Lajkovac Dragan Aranđelovic i predsednik Ravnogorskog pokreta Ljubivoje Nenadović.

Nakon parastosa na spomen obeležju visokom oficiru Jugoslovenske vojske u otadžbini Dušanu Duji Smiljaniću kod crkve u Jabučju, usledia je bratska trpeza u organizaciji Ravnogorskog pokreta Lajkovac, tokom koje su se čule brojne anegdota vezane za junački život i mučeničku smrt legendarnog komandanta Grupe šumadijskih korpusa, Dušana – Duje Smiljanića.

Naime, 2018. godine, dakle posle 73 godine, Ravnogorski pokret Lajkovac podigao je u njegovom rodnom Jabučju spomen ploču po činu najvišem oficiru legitimne vojske rođenom na teritoriji lajkovačke opštine, te je tako odata počast kako dolikuje srpskom vojniku, oficiru i nosiocu Albanske spomenice.

Related posts

Leave a Comment