NA ŠIKIJEVIM DANIMA UMETNOST SEĆANJA I SUSRET MIODRAGA I BOGOSAVA ŽIVKOVIĆA SA MILUTINOM RANKOVIĆEM

U okviru manifestacije Šikijevi dani u Lazarevcu prikazan je dokumentarni film Umetnost sećanja. Moderna Galerija je bila mesto gde su se ponovo susreli Miodrag i Bogosav Živković s vajarem Milutinom Rankovićem. Uz prikazani film autotke Jelene Radenović upriličena je i video izložba radova Miodraga i Bogosava, te je paralelu između njih dvojice povukao svojim jedinstvenim govorom Milutin Ranković. Veliku pažnju prisutnih je animirao osoben način prikaza izložbe koja je bila digitalizovana, gde su svi podjednako imali priliku da kontrolišu i pažnju posvete svakoj odabranoj reči koju je Milutin odabrao.

U prilogu je sinopsis prikazanog filma Umetnost sećanja – Jelene Radenović, preuzetog sa Slobodne zone i paralelna izložba Milutina Rankovića.

UMETNOST SEĆANJA – SINOPSIS:

Umetnost sećanja je dokumentarni film o monumentalnim spomenicima podignutim u periodu socijalizma na tlu bivše Jugoslavije. Osnovna namera filma je da na primeru spomenika pokaže da će prava umetnost opstati, naći put do publike i preživeti smene ideologija i političkih uređenja. Spomenici su istovremeno simboli stradanja i čovekove borbe za slobodu, za bolju i svetliju budućnost. O tome kako su nastali neki od najvažnijih spomenika i kako je bilo stvarati u tom periodu u filmu svedoči skulptor prof. Miodrag Živković, autor spomenika na Kadinjači, Tjentištu, u Kragujevcu…

To su apstraktne konstrukcije, lišene ideoloških simbola (srp, čekić) i kulta ličnosti koji je veoma prisutan u spomeničkoj skulpturi drugih socijalističkih zemalja. Njihov oblik i dizajn su moderni, čak i futuristički, vizionarski, dok je njihova tehnička izvedba impresivna.

O REDITELJKI

Jelena Radenović je rođena u Beogradu 1979. godine. Završila je osnovne studije glume na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Više godina je radila kao novinar i urednik emisija na televiziji Studio B i B92. Trenutno radi u Školi filma Fokus na Kolarcu, gde predaje glumu za film i televiziju. Dokumentarni film Kuda dalje, čija je premijera bila 2015. je njen rediteljski prvenac. Film je podržala fondacija TEMPUS – program Evropske unije koji pomaže mladim umetnicima. Jelena takodđe radi namenske, kratke filmove za UNTF (the UN Trust Fund to End Violence against Women) o organizacijama koje se bore za prava žena širom sveta.

Na priloženim fotografijama se vidi kako izgledaju tekstovi koje je pisao umetnik Milutin Ranković i koji su ovim povodom na panoima bili izloženi.

Related posts

Leave a Comment