PONOVO ŠAMPIONI NOVOSADSKOG SAJMA

Višedecenijski favorit Centar za poljoprivredu iz Lajkovaca sa Nikolom Radulovićem na čelu je i ove godine pokorio Novosadski sajam poljoprivrede osvojivši Veliki zlatni šampionski pehar Novosadskog sajma za kvalitet izloženih kolekcija, a junice kolubarskog stočara Milana Milakovića iz mioničkog sela Mratišić osvojile su Zlatni šampionski pehar za junicu šampionku sajma i srebrni pehar za junicu u rasi simentalca.

Na 91. Međunarodnom Sajmu Poljoprivrede u Novom Sadu, Centar za poljoprivredu iz Lajkovca predstavio se izuzetno zapaženo i uspešno sa deset grla, dve izuzetno reprezentativne kolekcije junica mladog stočara Milana Milakovića.

Ovoga puta izostalo je planirano učešće na sajmu renomiranih kolubarskih stočara Milosavljevića iz Dučića i Čitakovića iz Mušića.

Opšta ocena je da je kvalitet svih izloženih grla ove godine na rekordno visokom nivou.

– Kvalitet izloženih grla je izvanredan i moram da istaknem da poslednjih nekoliko godina nismo imali ovako jaku konkurenciju obe rase izloženih goveda, koje su najdominantnije: holštajnfizijska i simentalska – rekao je predsednik Komisije za govedarstvo dr Denis Kučević.

Po njegovim rečima, odgajivači su se potrudili da pred komisije izvedu veliki broj grla visokog kvaliteta.

– U svim kategorijama su napravili dobru konkurenciju i otežali rad komisiji, a na zadovoljstvo svih prisutnih i struke, jer možemo da se pohvalimo primercima s kojima se može ići na bilo koji međunarodni sajam – rekao je dr Kučević.

Dodela nagrada najboljim stočarima je završnog dana sajma.

Milan Milaković je načelno prezadovoljan ovogodišnjim Novosadskim sajmom, ističe da ima pozitivnih pomaka u odnosu na neke ranije godine, a posebno je zadovoljan osvojenim nagradama:   

“S obzirom da je do ovih godina hala 12 bila upola prazna  ili popunjena tovnim rasama, ove godine se ne može reci da je tako, jer 2/3 izloženih grla su mlečne rase koje se postepeno vraćaju na sajam što donekle ohrabruje da će možda u nekoliko narednih dobrom agrarnom politikom možda ponovo se napuniti samo sa kvalitetnim priplodnim grlima. Nadam se da će u narednim godinama pored mene i mojih grla koja su ove godine branila čast kolubarskih stočara uključiti se i ostala udruženja iz našeg kraja kao i mlađi stočari iz mog udruženja, kako bismo dodatno podigli kvalitet i brojnost grla iz našeg kolubaskog kraja, koji je zadnjih 5- 6 godina na samom vrhu po kvalitetu goveda koja se odgajaju i prodaju širom Srbije.”

Inače, kako saznajemo, Milakovićeve junice su dostigle cenu od preko 4000 evra i on nakon sajma do jeseni više nema junica za prodaju.

Related posts

Leave a Comment