NA 50. GODIŠNJICU OD POČETKA IZGRADNJE BRIGADIRSKI VOZ KRENUO BARSK0M PRUGOM

Nekadašnji akcijaši, graditelji pruge Beograd – Bar, krenuli su jutros brigadirskim jubilarnim vozom iz glavne železničke stanice Beograd Centar u Prokopu ka Prijepolju, obeležavajući na taj način jubilarnu 50. godišnjicu od početka gradnje pruge. Iz Prokopa je krenulo oko 80 brigadira, a usput će im se pridružiti još njih.

Predsednik udruženja ORA Beograd – Bar Velizar Popović rekao je da se ovim putem želi postići da se ne zaboravi epopeja dobrovoljnog omladinskog rada.

Planom obeležavanja jubileja je predviđeno da brigadire na stanici u Branešcima dočeka predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, nakon čega će biti postavljena spomen ploča u čast akcijaša sa teritorije ove opštine koji su učestvovali u izgradnji pruge.

Voz će potom nastaviti ka Prijepolju, gde će u Domu kulture biti održana Svečana akademija “Čelična magistrala srca” i izložba “Pruga snova”.

Manifestaciju organizuju Udruženje učesnika ORA Beograd – Bar, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Infrastruktura železnice Srbije, Srbija voz, Srbija kargo, Železnice Srbije ad i opštine Kosjerić, Čajetina i Prijepolje. Pruga Beograd – Bar građena je od 1971. do 1975. godine, a u izgradnji je učestvovala i omladina iz 13 država, organizujući Saveznu omladinsku radnu akciju “Beograd – Bar”.

Tokom petogodišnjeg trajanja ove radne akcije radilo je 12.500 brigadira svrstanih u 234 brigade. Izgradnja pruge Beograd – Bar bila je najveći građevinski poduhvat te vrste u Evropi, a prugu je svečano otvorio predsednik tadašnje SFRJ Josip Broz Tito trodnevnim putovanjem od Beograda do Bara 30. maja 1976. godine.

FOTO: SAVA RADOVANOVIĆ / TANJUG

Related posts

Leave a Comment