ODRŽANA DRUGA SEDNICA LOKALNOG PARLAMENTA

Na današnjoj drugoj po redu sednici lokalnog parlamenta, nakon iscrpnog razmatranja od strane odbornika  usvojeno je svih 27 tačaka dnevnog reda.

Odbornici su dali saglasnost na izveštaje o radu Zajedničkog Centra za socijalni rad „Solidarnost“  za prošlu godinu, o radu pravobranilaštva, Izveštaj o prošlogodišnjem korišćenju sredstava  budzetskog Fonda za zašttu životne sredine, o realizaciji Programa o finansiranju troškova vantelesne oplodnje u 2023. godini,a i Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za ovu godinu, dali su saglasnosti na izmene i dopune Statuta PU „Leptirić“, kao i za niz drugih odluka.

Na danas održanoj sednici izabrani su i direktori dve važne ustanove.

Na mestu direktora biblioteke „Radovan Beli Marković“ i Turističke organizacije opštine opštine Lajkovac ostaju dosadašnje direktorke, Snežana Škorić i Dušica Jovičić.

U lokalu u zgradi Doma zdravlja ponovo će biti otvorena apoteka, pa će u narednim danima biti raspisati i javni poziv za zainteresovane apotekarske kompanije.

U izjavi za medije nakon sednice, predsednik opštine Andrija Živković je najavio i nekoliko novina u narednom periodu, a koje se nisu našle na današnjoj sednici, kao što su već ranije pominjani  besplatni udžbenici od naredne školske godine za sve učenike nižih razreda osnovne škole.Takođe, opština Lajkovac je konkurisala za Javni poziv Ministarstva energetike za energetsku efikasnost stambenih objekata,za koji lokalna samouprava izdvaja 2,5 miliona dinara, ministarstvo isto toliko, dok preostalih 50% učestvuju građani.

Takođe, namera je, kada krajem maja bude objavljen Javni poziv za energetsku efikasnost za javne objekte, da se konkuriše za rekonstrukciju, odnosno zamenu stolarije starog objekta vrtića, projekat vredan 40 miliona dinara.

Predsednik Živković je istakao i da će opština Lajkovac u narednom periodu imati novih 200 miliona dinara u budžetu, jer će biti potpisan novi sporazum sa RB Kolubara, zbog izmeštanja puta  Radljevo  – Skobalj i škole u Skobalju, a ta sredstva biće opredeljena za unapređenje kvaliteta života stanovnika Jabučja.

Rezimirajući tok i najvažnije odluke današnjeg zasedanja lokalnog parlamenta, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je rekao:

„Obiman dnevni red sa 27 tačaka, relativno duga sednica, ali svi imaju pravo da izlaze za govornicu i da polemišu, bilo je tu i dobrih predloga, a bilo je i čistog politikanstva, da bi se izašlo za govornicu i stvarala politička predstava. Mislim da su svi ljudi koji su izašli za govornicu dobili odgovore i da su njima zadovoljni. Mogu da kažem da ovakve skupštine doprinose boljem radu nego da traju kratko, tako da nemam problem da li će skupština trajati 5 ili 10 sati ili dva dana dok idu u dobrom smeru. Danas prvo nisu išle u dobrom smeru, ali to je pitanje za opoziciju, a ne zaljude koji su na vlasti. Opet napominjem da ćemo svaki dobar predlog sigurno prihvatiti, a bilo je par takvih predloga, pre svega od predstavnika Narodne stranke.

Ono što se izdvaja sa današnje sednice, pre svega, jeste da smo usvojili Godišnji program za poljoprivredu, koji je i ove godine povećan u odnosu na prošlu i iznosi 20 miliona dinara. Čuli ste od izvestioca koje su to nove mere i ono čime sam lično zadovoljan jeste da je sve te mere doneo Savet za poljoprivredu, gde imate predstavnike pozicije i opozicije, tako da mislim da će svi korisnici sredstava biti zadovoljni. Trudićemo se da narednih godina budžet za poljoprivredu sukcesivno povećavamo, ako bude bilo potrebe.

Usvojili smo i budžet za ekologiju, koji je drastično manji u odnosu na prethodne godine, odnosno 2019. uredbom Vlade Srbije je smanjen tako da tu i nema prostora da uradimo neke značajne stvari.

Danas smo imenovali dva stara – nova direktora, pre svega Biblioteke „Radovan Beli Marković“, gde će tu funkciju i dalje obavljati diplomirani politikolog Snežana Škorić, a funkciju direktora Turističke organizacije opštine Lajkovac Dušica Jovičić, dipl. turizmolog. Čestitam im i ovom prilikom, nadam se da će imati dobru saradnju kao u prethodnom periodu.

Imali smo izveštaje Zajedničkog centra za socijalni rad za Ljig, Lajkovac i Mionicu i Zajedničkog pravobranilaštva za Lajkovac i Ljig za 2023. godinu. Ono što raduje, prema izveštaju Centra za socijalni rad povećan je broj rođenih u 2023 – ne mnogo, ali ipak imamo 10 novih beba u odnosu na 2022. godinu. Broj umrlih se smanjio sa 228 na 216. I dalje smo u negativnom prirodnom priraštaju, ali raduje da se povećeava broj dece, a broj umrlih smanjuje. Da li su tome doprinele sledeće činjenice, pre svega izdvajanje za porodilje iz opštinske kase, ili rekordna izdvajanja Republike Srbije za prvo, drugo i treće rođeno dete – to je na građanima da procene, ali mislim da je to imalo bitnu ulogu.

Imali smo Izveštaj o uštedi javne rasvete. Svima je poznato da smo pre godinu dana u celoj opštini Lajkovac uradili LED rasvetu, da imamo značjnu uštedu koja se meri u milionima dinara na godišnjem nivou.

Set tačaka odnosio se na promene u upravnim i nadzornim odborima javnih ustanova i preduzeća. Poslednja tačka koja je jako bitna za građane jest da će konačno, posle niza godina, u sklopu Doma zdravlja dobiti apoteku u prostoru gde je nekad bila. Taj lokal je danas prenet na opštinu, narednih dana ćemo uraditi javni poziv na koji će moći da se jave zainteresovane apotekarske kompanije. Po javnom pozivu u tom prostoru moći će da se otvori samo apoteka. Mislim da će to doprineti poboljšanju zdravstvenih usluga u opštini Lajkovac.

Nije danas bilo na dnevnom redu, ali bih izdvojio brojne mere koje će se naći na sledećoj sednici skupštine. Najavio sam to na sednici Opštinskog veća, a to je da ćemo ove godine prvi put izdvojiti novac za besplatne udžbenike svim đacima od prvog do četvrtog razreda na teritoriji opštine Lajkovac. Zatim, već smo konkunkurisali za energetsku efikasnost stambenih objekata kod Ministarstva energetike, gde Opština i Ministarstvo izdvajaju po 2,5 miliona dinara, dok ostalih 50 posto daju građani. Kada bude gotov taj oglas građani će moći da konkurišu, pre svega za zamenu kotlova, prozora ili druge mere za poboljšanje energetske efikasnosti. Takođe, namera nam je kada krajem maja bude objavljen Javni poziv za energetsku efikasnost za javne objekte konkurišemo za rekonstrukciju starog objekta vrtića, projekat vredan 40 miliona dinara.

Raduje da ćemo u budućem periodu imati novih 200 miliona dinara u budžetu, dogovorili smo se da ćemo potpisati novi sporazum sa RB Kolubara zbog izmeštanja puta Radljevo- Skobalj i škole u Skobalju. Sav novac će biti upotrebljen za unapređenje kvaliteta života stanovnika Jabučja. Videćemo koji će to projekti biti u ovoj i narednim godinama.

Takođe, raduje što su veliki izgledi da u budućem periodu dobijemo obilaznicu oko Lajkovca. Imali smo razgovore sa resornim ministrom Goranom Vesićem početkom nedelje, sutra imamo razgovor u Ministarstvu građevine sa projektantima, projekat bi se radio u sklopu najavljenog koridora Vožd Karađorđe, tako da se nadam da ćemo za nekoliko godina konačno dobiti obilaznicu, kao i prostor gde će moći da se formira nova Industrijska zona od 150 hekatara. Jako je bitno da ćemo izgradnjom obilaznice sav teretni, tranzitni saobraćaj izmestiti iz grada. Sve su to lepe vesti koje nas čekaju u narednom periodu.

U junu nas očekuje sledeća sednica Skupštine opštine, kada ćemo usvojiti prvi rebalans budžeta i da od tada krenemo u još veće radove u našoj opštini zbog 200 miliona koje ćemo imati po osnovu sporazuma sa RB Kolubara. Moram da spomenem g. Karadžića iz pravne službe Kolubare, koji nam je mnogo pomogao da dođe do realizacije ovog sporazuma.“

I svoju današnju dnevnicu odbornik Zoran Petrović dao je u humanitarne svrhe, i pozvao druge da to učine za pomoć u lečenju devojčice Lane Nedeljković,lajkovačkog osnovca i odbojkašice Železničara.

Apel za pomoć Lani uputio je tokom sednice i odbornik Aleksandar Marković, a svi prisutni su bili jedinstveni u konstataciji predsednika opštine da je život dragoceniji od svega drugog.

Odbornici Dragana Tufegdžić, Goran Ranković, Dragoljub Davidović i Zoran Milošević postavili su brojna odbornička pitanja, na koja će odgovore dobiti na narednoj sednici.  

 

Related posts

Leave a Comment