SLEDI plej-of i plej-aut U ZONSKIM LIGAMA

U subotu se završava prvenstvo Kolubarsko-mačvanske zone, kao i ostale tri zonske grupe, ali se time ne završava takmičenje u ovom rangu za aktuelnu sezonu. Da bismo vam preneli kako će se to dalje odvijati i kako će se formirati nove zonske grupe od sezone 2024/25. najbolje je da vam prenesemo odluku (oslobođenu administrativnih detalja tipa „član 1, 2….“) sa sajta Fudbalskog saveza Regiona zapadna Srbija, kojom se preciziraju ta pitanja.

Odbor za hitna pitanja FSR Zapadne Srbije, na sednici održanoj 18.05.2023.godine, a na osnovu čl.56. Statuta FSR Zapadne Srbije, usvojio je ODLUKU O SISTEMU STALNIH TAKMIČENJA ZA PRVENSTVA ZONSKIH LIGA FSRZS ZA TAKMIČARSKE SEZONE 2023/24. I 2024/25.

Po ovoj odluci, prvenstvena takmičenja u zonskim ligama u takmičarskoj 2023/24. godini u sve četiri grupe, među kojima je i Kolubarsko-mačvanska, odigraće se u 27 kola i to u dve faze: preliminarna (22 kola) i finalna faza (5 kola).

Preliminarna faza odigraće se po dvostrukom bod-sistemu sa 22 kola. Posle završene preliminarne faze ekipe će biti podeljene u dve grupe: „PLEJ-OF“ i „PLEJ-AUT“ sa po 6 ekipa, a prema konačnom plasmanu na tabeli po završetku preliminarne faze na sledeći način: ekipe koje su zauzele od 1-6.mesta igraće „PLEJ-OF“ ligu, a ekipe koje su zauzele od 7-12.mesta igraće „PLEJ-AUT“ ligu. Finalna faza („plej-of“ i „plej-aut“) igraće se po jednostrukom bod sistemu sa 5 kola. Osvojeni bodovi iz preliminarne faze, kao i postignuti i dati pogoci prenose se u finalnu fazu.

Raspored utakmica u finalnoj fazi odrediće se prema Bergerovim tablicama, pri čemu ekipe uzimaju brojeve na osnovu konačnog plasmana u preliminarnoj fazi. Plasman na kraju finalne faze određuje se na osnovu ukupno osvojenih bodova. Ukoliko dve ili više ekipa imaju isti broj bodova na kraju finalne faze, bolja pozicija pripada ekipi koja je imala bolji plasman na kraju preliminarne faze.

Po završetku takmičarske sezone 2023/24. prvoplasirane ekipe zonskih liga „Šumadijsko-raška“, „Zapadno-moravska“, „Podunavsko-šumadijska“ i „Kolubarsko-mačvanska“ prelaze u Srpsku ligu »Zapad«.

Počev od takmičarske 2024/25.godine prvenstvena takmičenja u zonskim ligama biće organizovana u tri grupe i to: ZONSKA LIGA „DRINA“, koju će sačinjavati klubovi sa teritorije FS Kolubarskog okruga, FS Mačvanskog okruga i FS Zlatiborskog okruga i brojaće 14 ekipa; ZONSKA LIGA „MORAVA“, koju će sačinjavati klubovi sa teritorije FS Grada Kragujevca, FS Raškog okruga, FS Moravičkog okruga i FS Severnomitrovačkog okruga i brojaće 14 ekipa; ZONSKA LIGA „DUNAV“, koju će sačinjavati klubovi sa teritorije FS Braničevskog okruga, FS Podunavskog okruga i FS Šumadijskog okruga i brojaće 14 ekipa.

Prvenstvena takmičenja u zonskim ligama u takmičarskoj 2024/25. odigravaće se po dvostrukom bod-sistemu u 26 kola.

Po završetku takmičarske sezone 2023/24. u novoformiranu zonsku ligu »DRINA« direktno ulaze prvaci Kolubarske, Mačvanske i Zlatiborske okružne lige. Po završetku takmičarske 2023/24. u novoformirane grupe zonskih liga prelaze klubovi koji su ispali iz Srpske lige „Zapad“ shodno Propozicijama ove lige.

Po završetku takmičarske 2023/24. popunjavanje novoformirane tri grupe zonske lige vršiće se prema konačnom plasmanu klubova zonskih liga na kraju takmičarske 2023/24, a koji teritorijalno pripadaju određenoj novoformiranoj grupi zonske lige („Morava“, „Dunav“ ili „Drina“). Ukoliko za jedno poslednje upražnjeno mesto konkurišu dve ekipe koje su u svojim grupama u prethodnoj sezoni zauzele isto mesto, odigraće se „baraž“ između te dve ekipe, a pobednik „baraža“ postaće član novoformirane grupe zonske lige.

Ekipe koje prema kriterijumima iz stava 1. i 2. ovog člana nisu obezbedile mesto u novoformiranoj grupi zonske lige, prelaze u okružnu ligu prema teritorijalnoj pripadnosti. Posebnom odlukom nadležnog organa FSR Zapadne Srbije biće određen način žreba i odigravanja „baraža“ iz stava 2. ovog člana.

Po završetku takmičarske sezone 2024/25. pa nadalje, prvoplasirane ekipe zonskih liga „MORAVA“, „DUNAV“ i „DRINA“ prelaze u Srpsku ligu Zapad«. Po završetku takmičarske 2024/25, pa nadalje, drugoplasirane ekipe sve tri grupe zonskih liga, kao i najslabije plasirana ekipa Srpske lige „Zapad“ koja nije ispala shodno Propozicijama, odigraće utakmice „baraža“ za jedno mesto u Srpskoj ligi „Zapad“. Utakmice „baraža“ igraće se na taj način što će se žrebom odrediti dva polufinalna para. Pobednici polufinalnih utakmica „baraža“ odigraće finalnu utakmicu, a pobednik finalne utakmice obezbediće mesto u Srpskoj ligi „Zapad“. Posebnom Odlukom o odigravanju utakmica „baraža“ za popunu Srpske lige „Zapad“ i zonskih liga biće detaljnije definisan način žreba i odigravanja utakmica „baraža“.

Po završetku takmičarske sezone 2024/25. iz zonskih liga „MORAVA“, „DUNAV“ i „DRINA“ ispadaju po 2 (dve) poslednjeplasirane ekipe, kao i još onoliko ekipa koliko se eventualno vratilo iz Srpske lige „Zapad“.

Po završetku takmičarske 2024/25. u zonske lige „MORAVA“, „DUNAV“ i „DRINA“ direktno ulaze prvaci okružnih liga/Prve gradske lige Kragujevca koje teritorijalno pripadaju odgovarajućoj grupi zonske lige. Po završetku takmičarske 2024/25. za svaku grupu zonske lige odigraće se utakmice „baraža“ za jedno mesto u zonskoj ligi, a u kojem će učestvovati tri drugoplasirane ekipe okružnih liga/Prve gradske lige Kragujevca koje

teritorijalno pripadaju određenoj grupi zonske lige i najslabije plasirana ekipa te grupe zonske lige koja nije ispala shodno ovoj Odluci i Propozicijama takmičenja.  Utakmice „baraža“ igraće se na taj način što će se žrebom odrediti dva polufinalna para. Pobednici polufinalnih utakmica „baraža“ odigraće finalnu utakmicu, a pobednik finalne utakmice obezbediće mesto u toj grupi zonske lige.

Posebnom Odlukom o odigravanju utakmica „baraža“ za popunu Srpske lige „Zapad“ i zonskih liga biće detaljnije definisan način žreba i odigravanja utakmica „baraža“.

Posebnom odlukom Izvršnog odbora FSR Zapadne Srbije do početka takmičarske 2024/25. biće definisan sistem takmičenja u zonskim ligama, počev od takmičarske 2025/26.

Related posts

Leave a Comment