JABUČKI PREDŠKOLCI I PRVACI POVODOM DANA PLANETE ZEMLJE

Dan planete Zemlje (22. april) je međunarodna inicijativa čiji je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete, koja se ove godine obeležava po 55. put.

Učenici prvog razreda OŠ „Dimitrije Tucović“ iz Jabučja i učiteljica Biljana Simić Grčić u saradnji sa grupom dece u godini pred polazak u školu PU „Leptirić“ IO Jabučje i vaspitačicom Jelenom Žujović pripremili su interaktivni čas za grupe dece u godini pred polazak u školu vaspitačica Svetlane Pantelić i Biljane Savković.

U uvodnom delu deca su odigrala predstavu „Nauči kako da se ponašaš“ u kojoj su glavne uloge bile dve devojčice, policajac i planeta Zemlja i time decu upoznale sa temom časa. Nakon toga usledile su brojne recitacije sa ekološkim porukama. Nisu izostale  ni fizičke aktivnosti gde su se deca uz pesmicu „Spasimo planetu“ kretala u paru sa balonom „Zemljom“.

Prvaci su upoznali svoje mlađe drugare sa značajem reciklaže kratkim predavanjem, a zatim su svi zajedno učestvovali u likovnoj radionici gde su izrađivali kante za različite vrste smeća. Usledila je i praktična aktivnost u kojoj su sva deca razvrstavala smeće po već napravljenim kantama.

Čas engleskog jezika prikazan je kroz kratak video snimak u kom su deca značajne pojmove vezane za Dan planete Zemlje govorila na engleskom jeziku, a posle toga bojila bojanku na engleskom.

Kroz enigmatski zadatak, osmosmerku, deca su tražila pojmove vezane za obeležavanje Dana planete Zemlje, bojili polja i ispisivali pronađene reči.

U igri „Ne ljuti se čoveče“  učestvovali su u grupama radi provere znanja. Kada neki igrač stane na znak pitanja, izvuče karticu sa pitanjem. Ako tačno odgovori nagrađen je sa dva polja napred, a ako odgovori pogrešno vraća se dva koraka nazad.

Kao nagrada deci su dodeljene medalje „Dete – čuvar planete“. Posle toga izgovarali su ekološke poruke koje su zalepljene u holu vrtića zajedno sa balonima „Zemlje“.

Related posts

Leave a Comment