IZLOŽBA O ŽIVOTU I RADU ALEKSE ŠANTIĆA DOSTUPNA DO 15. MAJA

Izložba fotografija i tekstova posvećena velikom srpskom pesniku Aleksi Šantiću, autora Negosave Stjepanović i Željka Nikolića, otvorena je u Galeriji Kulturnog centra “Hadži Ruvim” u Lajkovcu i biće dostupna javnosti sve do 15 maja.

Kulturni centar“Hadži Ruvim” Lajkovac realizovao je ovaj galerijski program u saradnji sa zvorničkom Narodnom bibliotekom.

Izložba Narodne biblioteke sa muzejskom zbirkom iz Zvornika o životu i radu Alekse Šantića, autora Negosave Stjepanović i Željka Nikolića, nastala je na osnovu arhivske građe i fotografija iz Muzeja Hercegovine u Mostaru, odlomaka iz dela, najpoznatijih pesama, kao i zabeležaka prijatelja i savremenika.

Otvaranju izložbe u Lajkovcu prosustvovala je Negosava Nega Stjepanović, direktorka Narodne biblioteke i muzejske postavke u Zvorniku, koja je u svom obraćanju podsetila na najsvetlije momente iz života velikog pesnika.

Podsetila je autorka pre svega na zalaganje čuvenog pesnika za srpska nacionalna pitanja u anektiranoj Bosni, ljubav prema otadžbini, lirski sentiment bosanskih sevdalinki koji provejava u njegovoj ljubavnoj poeziji i iznad svega zalaganje za kulturu i prosvetu.

Na otvaranju izložbe govorila je i direktorka lazarevačke biblioteke Jasmina Ivanković, a u ime domaćina i organizatora prisutnima se obratio direktor lajkovačkog Kulturnog centra Milutin Ranković, koji je u okviru programa otvaranja izložbe i nadahnuto recitovo stihove Alekse Šantića.

Ovom izložbenom postavkom pod simboličnim i prepoznatljivim nazivom “…I u času bujne sreće i kad tuga uzdah sprema…” prikazane su Šantićeve fotografije i pesme, koje oslikavaju njegov životni i stvaralački put.

Nesumnjivo, Šantićevo delo ima i danas odanu publiku i brojne poštovaoce, a izložbena postavka je potvrdila da je ovo jedan od brojnih načina podsećanja na velike srpske pesnike i na velikane koji su obeležili srpsku književnost i kulturu, što je od osobitog značaja za mlađe generacije.

Izložba posvećena pesniku Aleksi Šantiću biće dostupna posetiocima u Galeriji Kulturnog centra “Hadži Ruvim” u Lajkovcu do 15. maja.

Podsećamo da ovo nije prvi susret lajkovačke galerijske publike sa autorkom izložbe. Naime, Negosava Stjepanović, direktorka zvorničke Narodne biblioteke predstavila se ovdašnjoj publici u okviru prošlogodišnje umetničke kolonije na Kolubari izložbom “Zvornički Stradivari”, koja je potom izložena i u ovdašnjoj galeriji.  

Related posts

Leave a Comment