SRBIJA IMA POTENCIJALA ZA SAVREMENI BIZNIS

Ministar privrede Slobodan Cvetković učestvovao je na konferenciji „Dosadašnja praksa razvojnog finansiranja i mogućnosti finansiranja malih i srednjih preduzeća u Republici Srbiji.”

„U izazovnom smo vremenu, ali Srbija ima potencijale i perspektivu, dobre faktore za savremeni biznis!“

Ministar privrede Slobodan Cvetković danas je govorio na konferenciji „Dosadašnja praksa razvojnog finansiranja i mogućnosti finansiranja malih i srednjih preduzeća u Republici Srbiji”, u organizaciji Fonda za razvoj Republike Srbije, u Novom Sadu.

„Ministarstvo privrede je za programe finansijske podrške malih i srednjih preduzeća u prethodnoj godini izdvojilo 3,4 milijarde dinara bespovratnih sredstava, od kojih je 1,4 milijarde dinara iz sredstava EU za sprovođenje programa za nabavku opreme. Do sada je odobreno, po sva četiri programa finansijske podrške u 2023. godini, ukupno 1.019 zahteva, u vrednosti oko 2,2 milijarde dinara bespovratnih sredstava, dok je vrednost ukupno ostvarenih investicija 9,1 milijardi dinara. To nije mali impakt na mala i srednja preduzeća i jasno je da postoji veliko interesovanje za finansiranje domaćih preduzeća“, rekao je ministar Cvetković.

Dodao je da će Ministarstvo privrede u ovoj godini nastaviti sa realizacijom programa finansijske podrške privrednicima, sa budžetom od dve milijarde dinara.

„Što se tiče sredstava Fonda za razvoj, on je poslednjih godina dobio na atraktivnosti, jer je cena kapitala skočila. Pokušavamo da obezbedimo nove linije finansiranja. Novac se pronalazi, ali bih preduzetnicima poručio da pažljivo investiraju, jer ne podrazumeva svaka investicija razvojnu komponentu. Treba osmatrati globalne trendove, jer se dešavaju velike promene, prelazi se na nove tehnologije“, objasnio je ministar Cvetković.

Poručujući da će Ministarstvo privrede nastaviti sa merama podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu, ukazao je da srpsko tržište treba da se širi, jer kapaciteti domaće privrede prevazilaze potrebe 7,5 miliona ljudi.

„Zbog toga je neophodna regionalna saradnja, novo, veće tržište, pa su stoga za našu privredu važne inicijative kao što je Otvoreni Balkan. Jedan od bitnijih podsticaja za domaće i strane direktne investicije je kvalitetan i visoko obrazovani radni kadar. Ipak, u izazovnom smo vremenu, teško je napraviti kvalitetnu predikciju događanja. Nije lako biti preduzetnik u ovom savremenom dobu. Tržište stalno mora da se osluškuje i da se prate trendovi. Međutim, Srbija ima potencijale i perspektivu, dobre faktore neophodne za savremeni biznis, a to su stabilnost i bezbednost“, rekao je ministar Cvetković.

Foto – izvor: Ministarstvo privrede

Related posts

Leave a Comment