EPS potpisao ugovore o preuzimanju energije iz dve solarne elektrane; SVE VEĆI UDEO ZELENE ENERGIJE

Akcionarsko društvo “Elektroprivreda Srbije” i kompanije „B2 Nova Sun“ i „B2 Sunspot“ potpisali su ugovore o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti u probnom radu i trajnom radu na 15 godina za dve solarne elektrane “B2 Nova Sun”, snage 9,99 megavata u Novoj Crnji i “B2 Sunspot”, snage 7 megavata, u Kikindi. To su prve solarne elektrane sa kojima EPS potpisuje ove ugovore na osnovu aukcija koje je sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike, saopšteno je iz EPS-a.

– Cena otkupa i balansiranja je određena na tržišnim principima, a ova energija daće dodatnu sigurnost za rad našeg elektroenergetskog sistema i snabdevanja građana i privrede i biće dovoljna za snabdevanje oko 10.000 domaćinstava – rekao je David Žarković, izvršni direktor za poslove upravljanja elektroenergetskim portfeljem u EPS AD. – „Elektroprivreda Srbije“ je siguran partner za sve kompanije koje su se opredelile da kroz aukcije za tržišne premije povećaju udeo energije iz obnovljivih izvora u energetskom miksu Srbije. Sa investitorima koji su učestovali na aukcijama i drugim nezavisnim proizvođačima u Srbiji već sada imamo više od jednog gigavata instalisanih kapaciteta iz obnovljivih izvora i to čini više od 10 odsto proizvodnih kapaciteta u Srbiji. Sa nešto više od 30 odsto proizvodnje EPS iz hidro sektora, već se ubrzano približavamo proizvodnji od 50 odsto iz OIE.

Miloš Kostić, direktor kompanija „B2 Nova Sun“ i „B2 Sunspot“, istakao je da obe elektrane imaju dobijene građevinske dozvole i potpisane ugovore za izgradnju po principu „ključ u ruke“, sa kompanijom MT-KOMEX, a za obe elektrane je kupljena sva potrebna oprema i radovi su u toku.

– Obe elektrane biće spremne za testiranje u maju – rekao je Kostić. – Ukupna godišnja proizvodnja ove dve solarne elektrane biće 25.000 megavat-sati. Na ovaj način nastavljamo investiciona ulaganja, jer smo prošle godine pustili u rad solanu elektranu „Delasol“ u Lapovu, snage oko 10 megavata. Ovo je prirodan sled da naša kompanija kao domaći investitor poveća udeo obnovljivih izvora u energetskom sektoru Srbije.

Foto: Danilo Mijatović

Related posts

Leave a Comment