POČAST HEROJIMA DUŠANU TRIFUNOVIĆU I MILANU PAVLOVIĆU

Povodom obeležavanja 25 godina od početka NATO agresije i herojske pogibije na Kosovu lajkovačkih heroja, policajaca Dušana Trifunovića iz Lajkovca i Milana Pavlovića iz Bajevca, delegacije Policijske stanice u Lajkovcu i opštine Lajkovac, položile su danas vence na spomen obeležje na platou ispred lajkovačke biblioteke.

Vence su na spomen obeležje herojima danas položili, pored predstavnika lokalne samouprave i PS Lajkovac, i ratni veterani i penzionisani radnici MUP-a.

Nakon čina polaganja venaca na spomen obeležja herojima, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je rekao:

„Prošlo je 25 dugih godina, od kada su naši sugrađani Milan i Dušan poginuli braneći svoju domovinu. Izgubili svoje živote braneći svoju zemlju i svoj dom od NATO alijanse. Mi tradicionalno sa pripadnicima naše policijske stanice obeležavamo taj dan. Trudimo se da taj događaj otrgnemo od zaborava i pre svega da učimo naše mlade naraštaje pravim ljudskim vrednostima koje su upravo Milan i Dušan imali i pokazali braneći svoju otadzbinu. Naši heroji zaslužuju mnogo više od dana sećanja i ulica koja nose njihova imena. Okupili smo se ispred spomen obeležja ovim junacima i odali im im počast. Mi moramo na ovom mestu da kažemo njima večno hvala i večna im slava i da se zakunemo na nezaborav tim mladim ljudima koji su dali svoje živote i da podsetimo da njihove herojske živote mi nikada ne smemo zaboraviti! Mi ćemo nastojati i da u narednom periodu, pre svega, ovaj kompleks ispred biblioteke i oko spomen obeležja dodatno uredimo. Oni su to svakako zaslužili herojski dajući svoje živote u odbrani otadžbine, pre tačno 25 godina.“

Dva mlada srpska policajca izgubila su život časno na Kosovu i Metohiji na samom početku NATO agresije na Srbiju 1999. godine. Nastradali su u okolini Srbice, u borbi protiv albanskih terorista. Dušan Trifunović je imao 23, a Milan Pavlović 29 godina. Svoje živote izgubili su časno vršeći svoju dužnost na Kosovu i Metohiji.

Predstavnici policije i lokalne samouprave, svake godine na ovom mestu u centru Lajkovca odaju počast herojima  koji su dali živote za svoju otadžbinu. Sećanje na heroje živi.

Related posts

Leave a Comment