POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU STUDENATA

U nastavku već ustaljene dobre prakse, u velikoj sali Gradske kuće organizovano je potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata državnih fakulteta sa teritorije opštine, što je već dugogodišnja praksa u Lajkovcu.

Sala Gradske kuće u Lajkovcu bila je u najlepšem mogućem izdanju, obečavajuća za budućnost opštine Lajkovac.

Shodno iskazanoj potrebi, iz opštinskog budžeta je ove godine za stipendije izdvojeno 11 miliona dinara. Opština Lajkovac ove godine stipendira 97 studenta, a pravo na stipendiju imaju svi redovni studenti državnih fakulteta sa teritorije opštine, bez obzira na prosečnu ocenu. Na mesečnom novu iznos studentskih stipendija kreće se u rasponu od 9 do 12.000 dinara.

Studentima se prilikom potpisivanja ugovora prigodnim rečima obratio i čestitke uputio predsednik opštine Andrija Živković i pozvao studente da se udruže kako bi ostvarili bolju saradnju sa lokalnom samoupravom, davali svoje predloge i sugestije i na taj način inovativnim idejama uticali na poboljšanje života u Lajkovcu.

U izjavi za medije, predsednik Živković je ovim lepim povodom rekao:

„Tradicionalno, što je karakteristika za opštinu Lajkovac godinama unazad, za razliku od većine opština ne samo u okruženju već i na teritoriji cele Srbije, finansiramo sve studente sa naše teritorije koji studiraju državne fakultete, bez obzira na prosek. Za razliku od prethodnih godina, ove godine nešto manje studenata ostvarilo je pravo na opštinsku stipendiju, ukupno njih 97. Obiično je ta brojka bila oko 110 do 120, pa i do 130 studenata u jednoj školskoj godini. Želja svih nas je da se bar deo tih studenata nakon završenih akademskih studija vrati u Lajkovac i ovde započne svoj život i da oni, pre svega svojim znanjem, radom i trudom kasnije učestvuju u podozanju kvaliteta života naše lokalne zajednice.”

Opština Lajkovac svake godine izdvaja značajna sredstva za ovaj vid pomoći studentima i ta cifra varira u zavisnosti od broja studenata koji ostvare pravo na stipendiju. Plan je svakako nastavak te prakse.  Lokalna samouprava nastoji da na svaki mogući način pomogne mladima sa svoje teritorije, a ovo je jedan vid i pokazatelj toga, podrška studentima koji su najbolji  predstavnici  opštine.

Bez obzira na prosek, svaki student sa područja lajkovačke opštine dobija stipendiju, samo je bitno da je upisao školovanje na državnom fakultetu. Opština stipendira i đake generacije, kao i studente koji su na master i postdiplomskim studijama, jedini uslov je da su redovni studenti na nekom od državnih fakulteta, koji podrazumeva se mora biti u Republici Srbiji.

Jedan od stipendista opštine Lajkovac je Milivoje Milovanović, student četvrte godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Nakon potpisivanja ugovora rekao je da njemu i njegovim kolegama stipendija puno znači, posebno što je došla u pravom trenutku i da im omogućava da svoj studentski život u Beogradu lakše sprovedu, uz nadu da će je svi što bolje iskoristiti. Izrazio je zahvalnost opštini Lajkovac što brine o studentima i što je ispunjeno obećanje o povećanju iznosa stipendija. Dodao je i da mnogo znači što je studentima autoputem Miloš Veliki skraćeno i relaksirano vreme putovanja do Beograda. Govoreći o svojim planovima, naglasio je da će nastaviti sa akademskim obrazovanjem, a i da planira da se vrati u Lajkovac i pomogne razvoju opštine.

Katarina Matić, student druge dodine Ekonomskog fakulteta, sa prosečnom ocenom 8, izrazila  je veliko zadovoljstvo nakon čina potpisivanja ugovora, istakavši da opštinska stipendija puno znači za podizanje nivoa studentskog standarda. Kaže i da je zadovoljna organizovanom brigom lokalne samouprave o mladima. Po završetku osnovnih, planira da upiše master studije, a ako bude otvorenih prilika rado bi se vratila u Lajkovac.

Lazar Milosavljevič, student druge godine Akademije tehničkih strukovnih studija u Beogradu planira da se po završetku studija svakako vrati u Lajkovac, ako za to bude prilike, a rado bi i sam pokrenuo neki biznis.

Jedno je evidentno, praksa je pokazala da lajkovački srednjoškolci dobijaju dobru osnovu za dalje školovanje.

Ostaje nada, da će se što veći broj mladih po završetku studija vratiti u Lajkovac i svojim radom i angažovanjem doprineti razvoju i napretku lokalne zajednice.

Related posts

Leave a Comment