OTVORENA IZLOŽBA “ŽENE STVARAJU”, OBNOVLJEN LIKOVNI KLUB KULTURNOG CENTRA

U Galeriji Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, u susret 8. martu, otvorena je izložba pod simboličnim nazivom “Žene stvaraju”. Otvaranje ove izložbe biće zapamćeno i po tome, što je na njenom otvaranju pokrenuta inicijativa da se obnovi rad nekada izuzetno aktivnog Likovnog kluba, po kome je lajkovački Kulturni centar bio decenijama prepoznatljiv.

Ovom izložbom Kulturni centar “Hadži Ruvim” Lajkovac je okupio žene koje se bave likovnim stvaralaštvom, koje su se odazvale pozivu organizatora i dostavile svoje najreprezentativnije radove: Danka Ivanović, Branka Babović, Jasenka Stanković, Andrea Sokić, Biljana Gavrilović i Radoslavka Lazić.

  

Izložbu je otvorila Aleksandra Tanić, istoričarka umetnosti:

“Na izložbi pod nazivom „Žene stvaraju“ svoje radove predstavljaju umetnice različitih umetničkih izraza, likovnih preokupacija i vizuelnih sintaksi. Međutim, pažljivijim posmatranjem, svaka od njih otkriva nam se u jednom senzibilnom pogledu na svet, koji otvara put ka konkretizaciji lične i umetničke istine. Bilo da je u pitanju ikonopis, kaligrafija, slikarstvo ili skulptura, svaka forma karakterom medija koji se u njoj pojavljuje, omogućava nam da razumemo individualno traganje umetnica za tom istinom. Izložba podstaknuta Danom žena, u svojoj suštini ne bavi se razmatranjem položaja žena umetnica u društvu i ispitivanjem ravnopravnosti tog položaja. Ona ima jednostavan cilj, a to je da pruži nadahnuće i podstakne žensko stvaralaštvo u bilo kom obliku, te da istovremeno da uvid u neke od stvaralačkih i individualnih vrednosti koje ove umetnice svojim radom zastupaju.”

Na ovoj izložbi predstavljaju se Danka Ivanović, Branka Babović, Jasenka Stanković, Andrea Sokić, Biljana Gavrilović i Radoslavka Lazić. Učesnice izložbe su se i svaka ponaosob predstavile publici prisutnoj na otvaranju,

Danka Ivanović završila je Školu za dizajn Bogdan Šuput. Bavi se slikarstvom, ikonopisom i kaligrafijom. Radi u svim tehnikama na različitim podlogama. Učesnik je u katalogu „Hrišćanska umetnost 2024“ u izdanju Moskovske Patrijaršije.

Branka Babović, diplomirani ekonomista po obrazovanju, bavi se ikonopisom, kaligrafijom, grafikom i sve to objedinjuje u svojim radovima. Polaznik je profesionalnih kurseva na Akademiji srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Ima svoju stranicu u ruskom katalogu „Hrišćanska umetnost 2024“.

Jasenka Stanković je diplomirani pravnik, ikonopisac i kaligraf. Ikonopisom se bavi već 20 godina. Kod Vuković Svetlane usavršavala je pozlatu, pri Akademiji za konzervaciju i restauraciju ikona SPC pri Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Kaligrafiju je izučila kod profesora Komosar Željka. Veliki broj njenih ikona nalazi se u Pravoslavnim crkvama i privatnom posedu.

Andrea Sokić, master istoričar umetnosti, radi sa decom koja imaju poteškoće u razvoju. Kaligrafiju je izučavala na Akademiji SPC. U radovima spaja tradicionalnu ćiriličnu kaligrafiju sa različitim likovnim izražajima i elementima. U svom ateljeu organizuje radionice za decu i odrasle.

Biljana Gavrilović osnovna znanja iz oblasti crteža i slikarstva stiče u Likovnom studiju „Hadži Ruvim“ Lajkovac koji je upisala 1999. godine. Član je Društva „Vizantija“ Beograd. Bavi se slikarstvom.

Radoslavka Lazić bavi se vajanjem, slikanjem i pisanjem poezije. Imala je 13 samostalnih izložbi. Njene pesme nalaze se u nekoliko zbornika, a osvajale su i nagrade. Ona prevashodno crpi inspiraciju iz prirode, a posebno je nadahnjuje reka Kolubara i duge šetnje.

Nakon čina otvaranj izložbe prisutnima se prigodnim rečima u ime organizatora obratio direktor Milutin Ranković i tom prilikom je evocirajući prošlost obelodanio ideju o obnavljanju Likovnog kluba “Kulturnog centra “Hadži Ruvim” Lajkovac.  

I

zložbena postavka će za posetioce biti dostupna do 15. marta.

Related posts

Leave a Comment