NOVA KNJIGA O POZNATOM RATNIKU IZ VELIKOG RATA ŽIVOJINU LAZIĆU

U izdanju ugledne izdavačke kuće „Čigoja štampa“ iz Beograda izašla je nova knjiga o čuvenom solunskom ratniku, pod nazivom AMANET U SPOMEN NA ŽIVOJINA LAZIĆA RATNIKA IZ VELIKOG RATA 1914-1918.

Autori su bračni i spisateljski par Mirjana Belić Koročkin Davidović novinarka lista Politika i  Radivoje Davidović novinar i publicista . Ovo je njihova 12-ta zajednička knjiga koju su objavili.

Knjiga o Živoju Laziću neustrašivom mitraljescu 17. Puka Drinske divizije prvog poziva obiluje mnogim zanimljivostima iz burnog života čuvenog solunskog ratnika iz sela Sankovića koji je umnogome doprineo popularisanju Prvog svetskog rata u vreme kada je to bila tabu tema. Za učešće u Velikom ratu odlikovan je Albanskom spomenicom, Ordenom Mioš Obilić za iskazanu hrabrost i Zlatnom medaljom za građanske zasluge . Po njemu su nazvane četiri ulice u gradovima Srbije. Rado se odazivao na sva hodočašča u organizaciji Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918: Krf, ostrvo Vido, Zejtinlik, Solun, Pariz, Tunis, Mađarska Češka…

Knjiga predstavlja referentnu literatura za buduće istraživače lika i dela velikog junaka Živojina Lazića. Sadrži 151 stranu i ilustrovana je sa 57 odličnih fotografija naših najpoznatijih foto reportera. Pisana je lepršavim stilom, prijemčivim čitaocima i predstavlja pravo jezičko bogatstvo ali i zanimljivu riznicu opisa događaja iz Lazićevog života pri čemu posebnu vrednost imaju sećanja savremenika neponovljivih životnih priča.

O Živojinu Laziću su snimljena četiri dokumentarna filma u produkciji Filmskih novosti: Zov trube, Priča o Živojinu, Poslednji pozdrav i Pokretne slike nezaborava. Videli su ih mnogobrojni gledaoci širom zemlje na Festivalima dokumentarnih i kratkometražrnih filmova mogu se pogledati i na internetu.

Rezenzent knjige je Zvonimir Pešić.

O knjizi je izašlo više novinskih tekstova u listovima Politika, Novosti I drugim. Promocija knjiga bila je u Medija centru Odbrana u Domu vojske Srbije u Beogradu 30. januara.

Ova knjiga može se svrstati u dokumentarističku građu sa osobinama književnosti.i predstavlja dopunsko štivo za razumevanje istorije Prvog svetskog rata,. Naš narod je od pamtiveka najviše cenio slobodu pa su pojedinci u odbrani Srbije postajali div-junaci izrastajući u moralne veličine koje su bili vertikala države kakav je bio Živojin Lazić.

CENA KNJIGE SA POPUSTOM JE 880 DINARA.

Naručivanje knjige za pravna i fizička lica:

Kontakt Čigoja štampa: menadžer prodaje knjiga  Stevan Kovačević:

distribucija@cigoja.rs   Tel. 011/262-72-38, 065/288-54-28, 060/174-6107,

Studentski trg 13, 11000 Beograd.

Samo za fizička lica:

Radivoje Davidović, tel. 063/87-81-132, mejl> radivojedavidovic5

<mailto:radivojedavidovic5@gmail.com> @gmail.com, Beograd (moguća lična isporuka kod Skadarlije)

Cena knjige u knjižarama je 1100 dinara.

Knjiga je u prodaji u svim većim knjižarama u Beogradu i Novom Sadu, kao i internet knjižarama.  

Related posts

Leave a Comment