OVOG VIKENDA LAJKOVAC DOMAĆIN DRŽAVNOG PRVENSTVA U SINHRONOM PLIVANJU

Zahuktavaju se sportski događaji na zatvorenom bazenu u Lajkovcu. Danas je otvoreno dvodnevno državno prvenstvo u sinhronom plivanju, u organizaciji Saveza za sinhrono plivanje i Plivačko-vaterpolo udruženja „Železničar“ iz Lajkovca. Takmičenje je okupilo preko 200 dece iz nekoliko srpskih gradova i gostujuće klubove iz Slovenije.

Ljiljana Avramović, sekretar Saveza za sinhrono plivanje oduševljena je uslovima koje pruža lajkovački bazen:

„Iskreno smo iznenađeni uslovima, a ne da je Lajkovac na visini zadatka nego je možda i više nego u okolnim gradovima. Zaista, uslovi su perfektni i nadam se da će ovo biti samo prvo u nizu takmičenja koja će se ovde održati. Danas i sutra u Lajkovcu će gostovati preko 200 dece podeljenih u četiri kategorije iz Beograda, Zemuna, Niša, Obrenovca i tri kluba iz Slovenije kao gosti. Najuspešniji klubovi su Vračar i „25. maj“ iz Niša”.

Na pitanje kakva su dosadašnja iskustva, da li se sinhrono plivanje popularizuje kada se pojave u novim sredinama, Avramović kaže:

„Nadam se da sinhrono plivanje može izazvati intersovanje i ovde, jer obično kada se pojavimo u novim sredinama privuče dosta pažnje jer je ovo sport estetike. Tako da bi bilo divno da se nastavi saradnja, da obučimo neku devojku, mladog trenera i da ovde zaživi klub za sinhrono plivanje. Voda je zdravlje, osnov života i svaki plivački sport treba da bude osnova svega.“

Državno prvenstvo u sinhronom plivanju otvorio je prigodnim obraćanjem predsednik opštine Lajkovac  Andrija Živković i nakon toga u izjavi za medije rekao:

„Zahvaljujem Savezu za sinhrono plivanje što je prvi državni turnir ove godine organizovao baš u Lajkovcu, da smo imali čast da budemo domaćini i otvorimo kalendarsku sezonu u konkurenciji mnogo većih gradova. Čuli ste od ljudi iz Saveza da bazen u Lajkovcu spada u jedan od najlepše uređenih u Srbiji. Prošlog vikenda smo bili domaćini vaterpolo turnira Razvojne lige za centralnu, južnu i istočnu Srbiju. To je putokaz za razvoj lajkovačkog bazena u budućnosti, pored komercijalne svrhe. Samo prošlog vikenda imali smo preko 200 dece na bazenu, iz raznih gradova Srbije kao što su Pirot, Požarevac, Leskovac, Užice, danas su tu deca iz Beograda, Niša, Slovenije…

Na taj način bazen služi i promociji Lajkovca i raduje me što je počeo da živi na ovakav način. Nadam se dobroj saradnji sa Vaterpolo savezom Srbije i Savezom za sinhrono plivanje, da i ubuduće organizujemo ovakve manifestacije u Lajkovcu, naravno da ćemo imati i finansijske koristi od toga, jer se ovakvi termini mogu i naplaćivati.

Prednost Lajkovca je i to što je izgradnjom puta Miloš Veliki postalo bliže Beogradu, što su danas i posvedočili gosti iz glavnog grada, tako da se nadam da će popularizacija bazena u Lajkovcu ići uzlaznom putanjom. Ne očekujemo da ovaj objekat donosi profit, ali da koliko god možemo smanjimo izdvajanja iz budžeta za njegovo održavanje. Moramo biti svesni da bazen nije komercijalna stvar, koja donosi zaradu, već je pre svega kulturološka stvar koju imaju svi veći gradovi. Drago mi je da vidim što više dece na bazenu jer je plivanje jedan od sportova kojim se najmlađi pravilno razvijaju i usmeravaju.”

Pobednicima današnjeg takmičenja mlađih kategorija nagrade je uručio predsednik opštine Andrija Živković.

Takmičenje se tokom dvodnevnog državnog prvenstva održava u pionirskoj, kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

U nedelju će juniori nastupati od 10.45 do 13.50 časova, a pioniri od 15.30 do 18.45, nakon čega sledi proglašenje pobednika.

Related posts

Leave a Comment