PRED BUDŽETSKU SEDNICU SKUPŠTINE, ODRŽANA DRUGA SEDNICA VEĆA U NOVOM SAZIVU

Danas je održana druga sednica novog saziva Opštinskog veća opštine Lajkovac, sa obimnim i vrlo značajnim dnevnim redom. U izjavi za medije predsednik opštine Andrija Živković je rekao da tok sednice ukazuje da će biti zanimljivo i skupštinsko zasedanje, koje će biti održano u utorak 13. februara:

„Od pomenutih 20 tačaka koje su bile na dnevnom redu izdvojila se najbitnija za sveukupno funkcionisanje opštine Lajkovac u 2024. godini, a to je razmatranje Odluke o budžetu. Po rečima izvestioca, moglo se videti da je budžet opštine Lajkovac veoma veliki i ja se slažem da jeste u poređenju sa drugim opštinama u Kolubarskom okrugu, čak i daleko veći.

Ukupan budžet je 1.319.000.000 dinara, od tog iznosa oko milijardu dinara je novih para. Ostalo su prenete obaveze iz 2023. i novac koji imamo po sporazumima sa EPS-om, odnosno sa RB Kolubara iz nekih prethodnih godina. To je oko 100 miliona i 220 miliona prenetih obaveza.

Sigurno je da sve što radimo ne bismo mogli da nemamo ovako veliki budžet, koji je povećan u odnosu na prethodnu godinu, pre svega, zbog uvećanih poreza na zarade. Razlog je takođe i povećanje plata u javnom sektoru u iznosu od 10% kao i povećanje minimalca od 17,8% koji je stupio na snagu 1. januara 2024. godine. Veliki deo stanovništva opštine Lajkovac radi u državnim institucijama, tako da je to, kao i povećanje minimalca, uticalo da porez na zarade bude veći. U 2024. planirano je da od poreza na zarade budžet opštine Lajkovac bude uvećan za oko 440 miliona dinara, odnosno da skoro trećinu budžeta čine porezi na zarade.

Takođe je povećana i renta od strane EPS-a kao osnov za eksploataciju mineralnih sirovina na teritoriji opštine Lajkovac, pa je planirano da za ovu godinu renta iznosi 370 miliona dinara. Rudna renta i porez na zarade čine više od pola budžeta opštine Lajkovac, oko 800 miliona, što je još jedan dokaz da opština Lajkovac direktno i indirektno zavisi od EPS-a ili RB Kolubara.“

Predsednik Živković je detaljno govorio o planiranim investicijama i infrastrukturnim radovima. Izrazio je zadovoljstvo odvojenim sredstvima za radove u prvoj polovini godine, i najavio da nas od juna očekuje usvajanje završnog računa, kada će na raspolaganju biti novih 100 miliona dinara. Svi korisnici budžeta opštine Lajkovac, ustanove i preduzeća dobili su novac za normalno funkcionisanje za celu kalendarsku godinu, a tih 100 miliona biće opredeljeni za investicije.

„U prvim lepim danima, kada temperature budu konstantno u plusu, započećemo radove na rekonstrukciji svih školskih terena na prostoru OŠ „Mile Dubljević“ i terenima kojima gazduje Sportska hala. Prvenstveno se misli na dva terena za košarku, jedan na stadionu Železničara a drugi u okviru pomenute škole, kao i odbojkaški, teren za fudbal i mini pič teren. Asfaltnu podlogu zameniće moderna tartan podloga, tako da će taj deo Lajkovca dobiti sasvim novi izgled, a naši najmlađi će imati kvalitetne uslove za bavljenje sportom.

Od radova na putnoj infrastrukturi posebnu pažnju zavređuje činjenica da ćemo konačno uraditi ulicu Alekse Šantića u centru Lajkovca, zatim spojiti ulicu koja vodi ka bazenu sa ulicom koja ide pored konaka, tj ulice Svetog Save i stadiona FK Železničar, gde će biti urađeni obostrani trotoari i spojeni sa trotoarima koji vode ka bazenu u Lajkovcu, pa će tako predstavljati celinu koja se tiče šetališnog dela naše opštine. Takođe smo odvojili novac za izgradnju puta za groblje u Pridvorici. Od Ministarstva poljoprivrede smo dobili novac za izgradnju manje deonice puta za Čovku u Ćelijama dužine 250 metara, što će biti urađeno u prvoj polovini godine.

Izdvojili smo novac za izgradnju dva bunara za delove Lajkovca koji ima nedostatak vode, a to su Donji Lajkovac i Bajevac, ukupna vrednost je oko 4,5 miliona dinara. Od značajnijih radova odvojili smo 5 miliona dinara  za izgradnju nedostajuće infrastrukture koja se tiče Elektrodistribucije, a vezuje se za kanalizaciju niskog pritiska koja se trenutno radi u Jabučju, čiji završetak očekujemo narednih meseci. Da bismo ih pustili u rad podstanice niskog pritiska moraju biti povezane na struju, a kako fali niskonaponska mreža i priključci na merna mesta morali smo da odvojimo dodatni novac. Takođe smo odvojili i 10 miliona dinara za uređenje lokalnih i nekategorisanih puteva u prvoj polovini godine, da ne nabrajam ostale stavke, koje su značajne, a manje vrednosti nego pomenute. Za izgradnju ograde oko doma u Ratkovcu izdvojeno je 500 hiljada dinara.

Čuli ste, po rečima izvestioca, da će biti nastavljeno uređenje pešačkih staza u našoj opštini, što se odnosi na projektovanje pešačke staze do Nepričave, tačnije do vodovoda dužine od skoro kilometar. Kada sve to završimo očekujemo da produžimo tu pešačku stazu koja predstavlja sinonim za ulazak u Lajkovac. Odvojili smo 5 miliona dinara za uređenje platoa ispred zgrade opštine jer je drveće posađeno pre više od 20 godina oštetilo i podiglo behaton ploče, tako da moraćemo da isečemo to drveće i zasadimo novo sa dubljim korenjem. Behaton ćemo vratiti u prvobitno stanje, polomljene ploče zameniti novim, a deo gde behaton nedostaje spojićemo sa ulicom Vojvode Mišića. Odvojili smo novac i za zamenu 100 kvadrata granitnih ploča u ulici Vladike Nikolaja, mislim na deo između prodavnice „Trlić“ i kafića „Avangard“ gde su ploče zbog prolaska brojnih automobila i dostavnih vozila za sve pomenute objekte vidno oštećene.”

Živković je govorio i o projektu potpisanom sa Ministarstvom građevine u iznosu od 78 miliona dinara, za izgradnju putne infrastrukture na teritoriji Lajkovca, kao i o novom sporazumu sa EPS-om:

“Ne znam da li ćemo projekat sa Ministarstvom građevina realizovati u ovoj godini, a odnosi se na izgradnju nekoliko ulica i puteva: ulica Albanske spomenice, Savkovića brdo u Pepeljevcu, put za Petroviće u Bajevcu, koji će biti zamenjen nekim drugim putem koji smo uradili u međuvremenu, kao i izgradnju parking prostora na mestu bivše Kolonije. Ako nam ministarstvo prebaci novac očekujem da ti radovi krenu u ovoj kalendarskoj godini.

Takođe je bitno za Jabučje da ćemo u narednih nekoliko dana potpisati novi sporazum sa EPS-om ili RB Kolubara zbog širenja kopova u 2025.godini. Zbog toga će doći do ukidanja puta Radljevo-Skobalj i na osnovu toga ćemo dobiti određenu sumu novca koja će biti namenjena samo za Jabučje. Po prvim procenama biće to iznos između 150 i 200 miliona dinara, u sklopu toga ulazi i vrednost škole u Skobalju koja je procenjena na 18 miliona dinara. Videćemo šta ćemo raditi od toga novca u dogovoru sa MZ Jabučje: da li je najneophodnija fiskulturna sala o kojoj se već dugo priča, a naravno da ćemo raditi na putnoj infrastrukturi ili lokalnoj mreži. Što se Jabučja tiče, očekuju nas brojni radovi, kanalizacija koja se polako privodi kraju, kao i vraćanje svih puteva uništenih prilikom izrade kanalizacije u prvobitno stanje. Imaćemo i novi sporazum sa Kolubarom i EPS-om, tako da će Jabučje imati zaseban budžet za te radove, a sve u dogovoru sa MZ gde je najpotrebnije novac uložiti.

Povećali smo i budžet za sport na 30 miliona, budžet za poljoprivredu na 20 miliona, drago mi je da iz godine u godinu ta dva budžeta stalno povećavamo, nadam se da ćemo to činiti i u narednom periodu. Jedino što ne znam kako ćemo rešiti zdravstvenu zaštitu, jer u poslednje vreme nisam baš zadovoljan kako se primarna zdravstvena zaštita odvija na teritoriji Lajkovca. Odvajamo određenu količinu novca za to, da li je dovoljno ili nije, ali nemamo drugih zahteva od Doma zdravlja za povećanje tog budžeta, pa se nadam da ćemo u narednom periodu rešiti i to pitanje tako da primarna zdravstvena zaštita bude na zavidnom nivou.

Dva korisnika koja uzimaju najveći deo kolača od budžeta jesu PU Vrtić Leptirić i naše komunalno preduzeće,  koje zajedno uzimaju oko 300 miliona: vrtić preko 130 miliona, kao i Komunalno. Rekao sam direktorki da već od juna meseca moramo podići ekonomsku cenu vrtića, koja je inače najniža u Kolubarskom okrugu i iznosi 4.900 dinara, dok je u okruženju oko 6.000 dinara. Ta razlika opštinu Lajkovac godišnje košta 15 miliona i gledaćemo da to uredimo, kako bi smo uštedeli više novca za brojne infrastrukturne radove koji nas očekuju u budućnosti. Moja zamisao je da već od septembra ili iduće kalendarske godine skratimo radno vreme bazena – da radi drugu smenu radnim danima, a vikendom ceo dan i da vidimo da li da funkcioniše od 15.oktobra do 15.maja. Razlog je što nam bazen stvara dodatne budžetske troškove,  videćemo kolike su te uštede. Uvešćemo niz mera koje neće biti drastične i neće osetiti građani opštine Lajkovac, tačnije biće od koristi jer će biti više novca za izgradnju infrastrukture, kako za Lajkovac tako i za sela koja se nalaze na našoj teritoriji.“

Andrija Živković je najavio da dva kapitalna projekta, bušenje novih bunara na izvorištu Nepričava i izgradnja obilaznice oko Lajkovca, ne mogu biti urađene iz opštinskog budžeta i da se za to očekuje pomoć države.

Related posts

Leave a Comment