PRVI SOLISTIČKI KONCERT MOMČILA ALEKSANDRIĆA U BEOGRADU

U Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu održaće se koncert gitariste Momčila Aleksandrića, u organizaciji Beogradskog gitarskog društva, udruženja koje se bavi promocijom mladih gitarista. Biće ovo prvi solistički koncert gitariste svetskog glasa u srpskoj prestonici.  

Program koncerta koji se održava u četvrtak, 11. januara, u 19 časova obuhvata autorska dela koja je komponovao gitarista Momčilo Aleksandrić, potom kompozicije Frančeska Kanove da Milano, Isaka Albeniza, Johana Sebastijana Baha, Agustina Bariosa Mangorea i za Aleksandrića neizostavnog Fernanda Sora.

Koncert je podržan od strane Guitar Salon Belgrade.

U susret prvom solističkom koncertu u Beogradu, virtouz na gitari sa lajkovačke pruge Momčilo Moma Aleksandrić, građanin sveta i u duši Lajkovčanin, jedan od najuspešnijih srpskih gitarista u svetu, koji je svoje osnovno muzičko obrazovanje stekao upravo u Izdvojenom odeljenju u svom Lajkovcu valjevske Muzičke škole “Živorad Grbić”, za portal lajkovacnadlanu.rs kaže:

“Ovog četvrtka sviraću svoj prvi solo koncert za Beogradsko gitarsko društvo, organizaciju koju smo osnovali pre skoro 10 godina. Kakav početak 2024. godine! Sviraću prvi put solistički koncert upravo za Beogradsko gitarsko društvo, koje smo osnovali pre skoro 10 godina. Takođe ću prvi put u Beogradu svirati svoje kompozicije za klasičnu gitaru. Predstavio sam svoje kompozicije u junu ove godine na Međunarodnoj konvenciji Gitarske fondacije Amerike u Njujorku. To je bilo 50. jubilarno izdanje koje se po prvi put dogodilo u Njujorku. Nakon koncerta u Beogradu, sviraću u Ljubljani 20. januara sa gudačkim orkestrom delo Arion Vlastimira Trajkovića.”

Momčilo Aleksandrić (1991), srpski gitarista i kompozitor, završio je osnovne i master studije u klasi profesora Srđana Tošića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, i doktorat iz gitare na Univerzitetu u Minesoti (SAD) u klasi profesorke Maje Radovanlije. Paralelno završava i master iz kamerne muzike u klasi profesorke Tee Dimitrijević na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada i nastupio je širom sveta. Aaktivno se bavi istraživačkim radom, organizacijom i promocijom muzičkih događaja, kao i komponovanjem. Momčilo je takođe i suosnivač beogradskog Gitarskog društva. Od 2021. godine posvetio se stvaranju nove muzike za gitaru i ansamble sa gitarom. Osnovna inspiracija mu je kulturno nasleđe Balkana.

-Vidimo se na našem prvom ovogodišnjem okupljanju na Italijanskom institute za kulturu (Kneza Miloša 56)! Ulaz je za posetioce besplatan. Proslavimo početak nove godine uz dobru muziku, izbor kompozicija i autorskih dela Momčila Aleksandrića, poručuju organizatori koncerta.

Related posts

Leave a Comment