USPEH BEOGRADSKIH I LAJKOVAČKIH POLAZNIKA ŠKOLE STRIPA MILOJA MITROVIĆA NA NOVOSADSKOJ IZLOŽBI

Na Konkursu za 36. Izložbu autorskog stripa učenika Srbije u Novosadskom dečijem kulturnom centru izuzetno zapažen uspeh imali su beogradska SKC- ova škola stripa i ilustracije koju vodi likovni pedagog Miloje Mitrović i učenici lajkovačke OŠ “Mile Dubljević” u kojoj je Mitrović nastavnik likovne kulture.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 3546 rdaova, a žiri je odabrao 232 rada za izlaganje.

Na upravo održanom godišnjem republičkom takmičenju pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u organizaciji Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine i Strip vesti iz Novog Sada, dobijena su 4 priznanja u domenu rada SKC-ove besplatne škole stripa i ilusracije na 36. izložbi stripa učenika Srbije. Prvu nagradu osvojila je Jovana Krčadinac, treću, Sanja Đurić, a pohvalom je nagrađen Lav Georgijev. Kao najbolji pedagog u Srbiji, uz osvojenu Nagradu za podnetu kolekciju radova, proglašen je, po drugi put, prof. Miloje Mitrović, moderator programa SKC-ove besplatne škole stripa i ilustracije i predavač u lajkovačkoj školi stripa.

Pored polaznika SKC-ove Škole stripa i ilustracije, po realizovanom konkursu su na žiriranoj izložbi u Novosadskom dečijem kulturnom centru učestvovali i učenici OŠ ,,Mile Dubljević” Lajkovac kojima predaje profesor Miloje Mitrović, odnosno polaznici lajkovačke škole stripa.

Posebno se izdvojio rad učenika šestog razreda Vukašina Milovanovića uzet za zvanični plakat izložbe i naslovnu stranu kataloga izložbe. Vukašin je dobio pohvalu.

Pored njega izlagali su i sledeći osnovci iz Lajkovca: Helena Jakovljević 5. razred, Viktor Ranković 6. razred, Kosta Marić 5. razred, Kristina Đokić 6. razred, Adam Đorđević 5. razred i Filip Marković 8. razred.

Žiri izložbe bio je u sastavu: Zlatko Milenković, Strip vesti, Novi Sad; Aleksandar Botić, redovni profesor Akademije umetnosti, Novi Sad; Jelena Tišma, akademski grafičar -likovni pedagog, Novi Sad i Ljubica Tankosić, direktor Centra za likovno vaspitanja, Novi Sad.

Organizatori izložbe bili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine i Strip vesti.

Inače, SKC-ova besplatna škola stripa i ilustracije izdvojila se kao osobeni brend Studenskog kulturnog centra Beograd – mesta koje je iznedrilo neke od najboljih strip crtača u zemlji i regionu. Sistemski okupljajući talentovane mlade polaznike uzrasta do 15 godina, Škola je uspela da se nametne kao vodeća institucija u oblasti podučavanja i prezentovanja devete umetnosti.

Related posts

Leave a Comment