ŽUKO U BEOGRADU PREDSTAVLJA NASTAVAK INICIJATIVE “KOLIKI JE MOJ DEO?”

Žensko udruženje Kolubarskog okruga (ŽUKO) pozvalo je svoje saradnike na konferenciju povodom predstavljanja nastavka inicijative “Koliki je moj deo?” usmerene ka unapređenju položaja žena u oblasti nasleđivanja. Događaj će se održati u četvrtak 21. decembra u Media centru na Terazijama u Beogradu, s početkom u 13 časova.

“Iako Zakon o nasleđivanju u Srbiji ne poznaje pol naslednika, žene se, pod uticajem rodnih obrazaca i stereotipa, odriču nasledstva u korist muških članova porodice u gotovo 44% slučajeva. Ova činjenica dovodi do podatka da su žene isključive vlasnice 25% nepokretnosti u Srbiji, iako čine 51% našeg društva. Tokom prethodnih godinu i po dana, ŽUKO je, u saradnji sa drugim organizacijama i pojedincima i pojedinkama, uz podršku UN Women-a, Vlade Švajcarske i Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda, sproveo kampanju koja je informisala skoro 4 miliona ljudi putem društvenih mreža i 180 medijskih priloga. Ipak, imajući u vidu da poražavajuća statistika nije rezultat samo nedostatka informacija već i rodnih stereotipa koji utiču na lošiji položaj žena, neophodno je nastaviti rad na ovoj važnoj temi.

Stoga, uz podršku Nemačko-srpske razvojne saradnje (GIZ) kroz projekat “Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji”, ŽUKO nastavlja rad na informisanju i edukaciji, a u ime svih žena u Srbiji nastavljamo da postavljamo pitanje “Koliki je moj deo?

Pozivamo vas da doprinesete diskusiji i razvoju teme pravednije raspodele nasledstva između muškaraca i žena svojim prisustvom i komentarima. Pitanje nepravedne raspodele nasledstva i dalje nas muči, jer puno će vode rekama proteći dok Zakon o nasleđivanju ne bude jači od rodnih obrazaca po kojima se žene odriču nasledstva. Pozivamo vas da se pridružite konferenciji na kojoj ćemo pričati o planovima za nastavak inicijative “Koliki je moj deo? i da svojim sugestijama doprinesete ovom događaju”, poručuju iz Ženskog udruženja kolubarskog okruga u susret ovom važnom događaju.   

Related posts

Leave a Comment