NA LISTI RFZO NOVI INOVATIVNI LEKOVI ZA NAJTEŽE BOLESTI

Na listu lekova koju je usvojio Republički fond za zdravstveno osiguranje stavljena su 22 nova inovativna leka koji do sada nisu bili dostupni pacijentima o trošku države. Od toga, 16 su novi inovativi lekovi koji značajno menjaju tok bolesti i produžavaju život pacijenata i do sada nisu bili obezbeđeni o trošku države, a 6 su terapijske alternative, odnosno  lekovi za bolesti za koje je i do sada postojala terapija o trošku države, a sada se samo povećava njihov broj i lekarima se daje veća mogućnost izbora leka koji najviše odgovara konkretnom pacijentu.

Među novim lekovima najviše je onih za lečenje malignih bolesti, čak 17, i to za karcinom dojke, za koji sada postoji inovativna terapija za sve tipove i sve faze ove bolesti, zatim za karcinom prostate, pluća, melanom, kolorektalni karcinom, karcinom jetre, multipli mijelom – maligno oboljenje krvi, a takođe i za psorijazu i multiplu sklerozu.

Od 2017. godine, od kada postoji kontinuitet i značajna ulaganja države u inovativne lekove, stavljeno je 96 lekova – pet puta više nego pre deset godina. Za vreme kovid pandemije, 2020. godine za inovativne lekove izdvojeno 2,8 milijardi dinara, prošle godine 5,8 milijardi, a ove 6,2 milijardi dinara.

Uz nabavku nove dijagnostičke opreme u domovima zdravlja i bolnici, veliki broj oboljenja biće otkriven u ranom stadijumu, tako da će inovativne terapije odmah biti primenjivane.

U svetu i kod nas je u porastu broj malignih oboljenja a rano otkrivanje i inovativni lekovi pomoći će u uspešnijem lečenju i doprineće kvalitetnijem životu pacijenata.

Lekovi će nakon sprovedenih procedura biti u zdravstvenim ustanovama za 3 do 4 meseca, saopšteno je  iz Republičkog fonda za zdravstvenog osiguranja, Filijale Valjevo.  

Related posts

Leave a Comment