ASFALTIRAN PUT ZA SPASIĆE U VRAČEVIĆU

U nastavku asfaltiranja lokalnih puteva u više mesnih zajednica, koje opština Lajkovac realizuje u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i „Putevima Srbije“, danas je asfaltiran kilometer puta za Spasiće u Vračeviću.

Radove na asfaltiranju obišao je predsednik Privremenog organa Andrija Živković sa saradnicima i tom prilikom najavio početak radova na izgradnji seoske kuće u Vračeviću, asfaltiranje dve prioritetne deonice, sanaciju državnog puta drugog B reda koji prolazi kroz sam Vračević, kao i druge na iskraju građevinske sezone aktuelne radove na komunalnoj infrastrukturi u opštini Lajkovac:

 “Kada govorimo o radovima na teritoriji naše opštine, moram da napomenem izuzetno dobru saradnju lokalne samouprave i Vlade Republike Srbije kao i resornih ministarstava, jer ta vertikala između države i loklne samouprave je putokaz kako da se rešavaju problem u lokalnoj zajednici. Ta pomoć dosta znači, olakšava nam budžet za investicije. Saradnja sa “Putevima Srbije” i Ministarstvom građervine, puno znači za poboljšanje putne infrastrukture u opštini Lajkovac, koja je inače dobra i mi sa ovih 80 miliona dinara uradićemo 7km puteva do kraja godine. Vremenske prilike nam idu na ruku i sve što smo u dogovoru sa “Putevima Srbije” i sa resornim ministarstvom dogovorili biće urađeno u narednim danima.

Biće manjih pomeranja u zavisnosti od vremenskih prilika, ovaj put je trebao biti urađen u ponedeljak a radimo ga u petak, samo par dana kasnije, ipak bitno je da se uradi.

Ova deonica koju radimo je jako važna za Vračević, jer je poslednjih deset godina ostala nedovršena a spaja dve opštine Lajkovac i Ljig, tj. selo Vračević sa selom Latković.

Veliki broj meštana iz Vračevića gravitira prema Ljigu, ali i obrnuto ka Lajkovcu i zato će ovaj asfalt značiti svima koji žive u ovom delu Vračevića.

U planu nam je za narednu godinu, kada je ovo selo u pitanju da uradimo još dva putna pravca koja su sigurno bitna i sa tim bi Vračević bio potpuno rešen sa putnom infrastrukturom. To je put za Baboviće koji je jako propao i biće prvi po prioritetu da se radi u Vračeviću a dužine je preko 1km. Takođe, imamo jedan manji deo u Žujanskom kraju, to je put u tom delu, dužine 500m, nastavak asfalta koji je rađen davnih godina. Sa tim bi Vračević u potpunosti rešio putnu infrastrukturu sela.

U toku sledeće nedelje kreću radovi na seoskoj kući, koji  su ugovoreni, izvođač radova je Gradnja Kop iz Nepričave, čime će ovo selo, a Vračević je jedno od najvećih sela naše opštine, dobiti svoje prostorije za mesnu zajednicu i fudbalski klub – neophodne za sve ono što prati funkcionisanje jednog kluba i koje hedan fudbalski klub treba da ima. Seoska kuća će se nalaziti u samom centru Vračevića, pored ambulante i fudbalskog terena, što će biti od koristi meštanima u narednim godinama.

Ono što ostaje u Vračeviću, jeste da se poveže škola na bunar koji se nalazi na tom istom prostoru gde su fudbalski teren i ambulanta, to su neki prioriteti koji su sada poznati.

Postoje indicije da će u narednih nekoliko dana krenuti i sanacija državnog puta drugog B reda, koji prolazi kroz sam Vračević a trenutno je u jako lošem stanju, poslali smo zahtev prošle nedelje i “Putevima Srbije” i resornom ministarstvu i dobili odgovor da je ministarstvo uputilo nalog Putevima Srbije da taj put sanira, tako da ćemo najverovatnije narednih dana imati i sanaciju tog puta, baš kao što je vršena sanacija i regionalnog puta prvog B reda od Slovca ka Ubu, preko Stepanja i Bajevca a koji je sada u mnogo boljem stanju nego pre. Mi bi ga sami sanirali, ali nije u našoj nadležnosti već u nadležnosti Puteva Srbije. Ako se počne sa radovima iduće sedmice, sanacija će biti završena do kraja godine, naravno ako nam vreme bude išlo na ruku.

Pored ovog puta u Vračeviću, urađen je i put u Bajevcu, deo za Petroviće.

Već u ponedeljak sledi asfaltiranje puta za Bajiće u Donjem Lajkovcu, nedugo zatim i put u Nepričavi, Stepanju, pa u Ćelijama i na kraju, kao finiš za ovu sezonu dva puta u Jabučju.

Nadam se da ćemo i sledeće godine isto imati pomoć države, ali i mi iz lokalnog budžeta izdvojićemo dosta više novca. Ove godine ćemo za budžet ubaciti mnogo više putnih pravaca za projektovanje, tako da će u narednom periodu glavni akcenat biti na putnoj infrastrukturi za opštinu Lajkovac. To su sve planovi za 2024. godinu.

Raspisali smo nabavke za uređenje sportskih terena o kojima sam već govorio: za školsko dvorište u Lajkovcu i mini pič teren, one se otvaraju 1. decembra i biće ugovorene, ali mislim da vremenske prilike neće dozvoliti da tada počnu radovi zbog niskih temperatura, ali nas oni očekuju svakako u prvim lepim mesecima naredne godine, tako da će deo oko hale i škole imati sasvim novi izgled a tim sporskim terenima. Isto tako 1.decembra se otvara i nabavka raspisana za izgradnju dečijeg igrališta u sklopu izdvojenog odeljenja OŠ Mile Dubljević u Ćelijama. Ti pripremni zemljani radovi koji se mogu izvoditi  možda i počnu još u decembru, pa će ova škola imati prelepo igralište na kome će svi učenici moći da se igraju. Takođe je intenzivna i zamena stolarije na par škola, jer smo u većem delu naše opštine zamenili grejanje i stolariju na većem delu škola. Juče su zamenjeni prozori na školi u Ćelijama (Izdvojeno odeljenje OŠ “Mile Dubljević” Lajkovac), a sledi nam isto da uradimo i u Markovoj Crkvi. Danas počinju i radovi na rekonstrukciji doma u Nepričavi,  koji će imati sasvim novi izgled, a moći će da ga koriste i sekcije lovaca iz Nepričave, a biće korišćen i  kao prostor mesne zajednice. Odvojen je novac i za fasadu za školu u Donjem Lajkovcu, ali će radovi morati da sačekaju prve lepe dane u narednoj godini. Važno je da je novac odvojen u tu svrhu, a i to će biti jedan od prioriteta pored putne infrastrukture, dečijih igrališta po mesnim zajednicama i da omogućimo da sve škole imaju elementarne uslove za rad tamo gde deca borave i uče. One već imaju dobre uslove i sve su renovirane, ali to nam je neki plan za ubuduće.”

Meštani Vračevića,posebno zaseoka Spasići, presrećni su što su konačno dobili asfalt.

Jezdimir Spasić kaže: “Odrastao sam uovom selu i živeo do pre 30-ak godina i pamtim da je ovaj put počeo da se gradi 80-ih godina i evo sada kada sam već penzioner dočekao sam da ugledam asfalt koji je završen ispred moje kuće. Nema mnogo stanovnika u ovom delu Vračevića, a kada sam ja bio mlad ovde je bio ceo fudbalski tim, toliko je bilo mladih. Kasnije su se verovatno preselili i otišli za boljim životom u gradove, jer ovuda je bilo nemoguće prolaziti i živeti. Uglavnm se išlo livadama i kroz šumu, jer putem nije moglo da se prođe od bara i rupa. Meštanima znači mnogo, jer put povezuje Bogovađu i Mionicu, ljišku i lajkovačku opštinu i zato ima višestruki značaj. Ovo je Spasića kraj i urađeno je konačno kilometer asfalta, a do sada je ovo bilo slepo crevo sela. Sada je bitno drugačije.”

Vlada Spasić podseća: “Do sada je ovde bio kameni put, zimi pun blata i teško prohodan. Ostao sam da živim na selu kao i još neke moje komšije i familija Spasić kojih ima 15-ak domaćinstava i dosta dece, što je naše najveće bogatstvo. Hvala predsedniku Andriji i svima koji su nam pomogli da živimo žvot dostojan čoveka i gazimo asfalt kao i drugi ljudi.”

Za meštane zaseoka Spasići u Vračeviću je danas bio poseban dan.

Related posts

Leave a Comment