VELIKO INTERESOVANJE ZA PREVENTIVNE PREGLEDE – ULTRAZVUK DOJKE I PSA ANALIZU PROSTATE

Ogromno interesovanje bilo je za jučerašnju akciju besplatnih preventivnih pregleda u Domu zdravlja Lajkovac, koja se realizuje pod pokroviteljstvom Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. 

Ultrazvučni pregled dojke urađen je kod 19 žena starijih od 40 godina. Uzorak krvi za laboratorijsko PSA testiranje prostate dalo je 24 muškaraca starijih od 49 godina, koji će rezultate dobiti već danas.

PSA test je značajan jer se njime može dijagnostikovati rani stadijum karcinoma prostate. 

Preventivni pregledi bili su omogućeni i građanima bez overene zdravstvene knjižice, a trajali su od 8 do 16 sati.

Značaj ovih pregleda je veliki, jer su prevencija i rana dijagnostika od ključnog značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti.

Dom zdravlja u Lajkovcu je juče tokom akcije besplatnih preventivnih pregleda posetio Milan Vilotić, v.d. direktora Filijale Valjevo RFZO.  

Ogromno interesovanje bilo je i na području celog Kolubarskog okruga za akciju besplatnih preventivnih pregleda koja je juče uspešno realizovana u svim domovima zdravlja u Srbiji.

Ultrazvučni pregled dojke u Domu zdravlja Valjevo  urađen je kod 97 žena starijih od 40 godina, od čega je 26 upućeno na snimanje mamografom. Uzorak krvi za laboratorijsko PSA testiranje prostate dalo je 50 muškaraca starijih od 49 godina, koji će rezultate dobiti danas.

Osim toga, laboratorija Opšte bolnice Valjevo uradiće PSA analize za preostale domove zdravlja u Kolubarskom okrugu: Lajkovac 24, Osečina 22, Ub i Mionica po 21 i LJig 20. To znači da je na području Kolubarskog okruga testirano 158 muškaraca.

U domovima zdravlja okruga pregledane su 182 žene. Osim 97 u Valjevu, ultrazvuk dojke u Mionici uradilo je 25 žena, Ubu 21, Osečini 20 i Lajkovcu 19.

Related posts

Leave a Comment