PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA “KROZ KAPIJE BUDUĆIH VREMENA”

Zbornik “Kroz kapije budućih vremena” o prozi Radovana Belog Markovića biće predstavljen u Lajkovcu u sredu 18. oktobra od 18 časova u Gradskoj kući. Učesnici su prof. dr Radivoje Mikić, dr Milica Kecojević i Violeta Milošević.

Organizator je lajkovačka biblioteka, a događaj je upriličen u okviru manifestacije “Dani Radovana Belog Markovića”, koja ulazi u završnicu.

U Muzeju zavičajnih pisaca Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović” u Valjevu je sredinom maja prošle godine održan okrugli sto, zapravo naučni skup pod nazivom „Kroz kapije budućih vremena” posvećen prozi Radovana Belog Markovića. Zbornik koji potpisuje valjevska biblioteka i koji će biti predstavljen u Lajkovcu je rezultat rada tog naučnog skupa.

Uz uvodnu reč prof. dr Radivoja Mikića, o stvaralaštvu Belog Markovića govorilo je tada na naučnom skupu još 13 učesnika, među kojima su Miloš Kovačević, Milica Kecojević, Snežana Samardžija, Aleksandar Milanović, Jelena Novaković, Milan Aleksić i drugi.

Kako je u uvodnoj reči podsetio tada prof. dr Radivoje Mikić, pripreme za realizaciju ovog naučnog skupa započele su još za piščevog života i on je sa mnogo nestrpljenja dočekivao svaki preduzet korak.

Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović” baštini nematerijalno kulturno nasleđe i stara se da od zaborava sačuva sve ono važno i značajno u oblasti kulture, kniževnost, a pre svega pisane reči naših znamenitih zavičajnih autora.

“Danas se sa posebnim pijetetom sećamo Radovana Belog Markovića. Ovaj događaj je planiran u vreme dok je bio živ i sigurna sam da bi bio zadovoljan kada bi video na okupu ovoliko eminentnih profesora, naučnih radnika koji su istraživali njegovo stvaralaštvo”, poručila je tom prilikom direktorka valjevske biblioteke Violeta Milošević.

A u toj biblioteci, Muzej valjevskih pisaca u znaku je i Radovana Belog Markovića. I baš u njemu “prolazilo” se kroz “Kapije budućih vremena”, kako je nazvan naučni skup posvećen jednom od najznačajnijih savremenih srpskih književnika.

Zbornik radova o prozi Radovana Belog Markovića “Kroz kapije budućih vremena”, predstavljen je već u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, a sada će biti predstavljen i u Lajkovcu, u organizaciji biblioteke koja već ponosno nosi ime Biblioteka “Radovan Beli Marković”.

Kruna manifestacije “Dani Radovana Belog Markovića” biće predstavljanje nagrađene knjige Emira Kusturice „Vidiš li da ne vidim“ u izdanju Srpske književne zadruge, ovogodišnjeg dobitnika književne Nagrade “Radovan Beli Marković”.

Related posts

Leave a Comment