OSNOVANO UDRUŽENJE “BAZI MILI”

Osnovano je Udruženje za pomoć osobama sa autizmom “Bazi Mili” Lajkovac. Shodno Statutu novoosnovanog udruženja, aktivnosti će biti usmerene i na sve osobe sa invaliditetom i svu decu sa teškoćama u razvoju, a ne samo za osobe sa autizmom. Sedište udruženja, koje još uvek nema adekvatne prostorije, je u ulici Stevana Prvovenčanog broj 2. Ovih dana, upavo je otvorn i žiro račun udruženja, tako da su gotovo kompletirani svi neophodni uslovi za njegovo funkcionisanje. U planu je uskoro i organizovanje jednog humanitarnog koncerta, kako bi se intenzivirao rad udruženja.

Prva Skupština, zapravo sastanak svih članova udruženja za pomoć osobama sa autizmom zakazana je za sredu 2. oktobar u 18 časova u prostorijama igraonice “Bambino” u Tržnom centru u Lajkovcu. Prepoznavši znacaj i važnost rada udruženja, vlasnik igraonice pružio je među prvima konkretnu podršku, ustupivši svoje vreme i prostor za održavanje prvog sastanka. Ovo je prilika za sve roditelje dece sa teškoćama u razvoju, kao i sve zainteresovane za rad udruženja, da se pridruže.

Lajkovačko Udruženje za pomoć osobama sa autizmom je dobrovoljna društveno-humanitarna i neprofitna organizacija, zasnovana na humanim principima koje okuplja, osobe sa autizmom, njihove roditelje-staraoce, članove njihovih porodica, stručnjake i sve druge građane koji žele da daju doprinos ostvarenju svih prava koje imaju osobe sa autizmom, kao i sve osobe sa invaliditetom i sva deca sa teškoćama u razvoju.

Procena je da na području lajkovačke opštine ima preko četrdeseto dece sa teškoćama u razvoju. Lokalna samouprava već godinama unazad obezbeđuje njihov prevoz za odlazak u školu ili dnevni boravak. Potreba za osnivanjem ovakvog udruženja postoji, ali se na ovaj čin odvažila Milica Nikolić, majka troje dece, koja se nedavno doselila u Lajkovac. Za portal LAJKOVAC NA DLANU, ispričala je kako je sve počelo:

“Dolazim iz Beograda, imam troje dece, od kojih je jedno dete sa teškoćama u razvoju. Nedavno smo se doselili u Lajkovac i prilikom upisa deteta u školu, kasnije i u Centru za socijalni rad i u opštini, kada sam pitala za ličnog pratioca rekli su mi da tako nešto u Lajkovcu ne postoji, odnosno da niko nikad tu uslugu nije koristio. U međuvremenu sam upoznala još par roditelja koji imaju decu sa različitim oblicima invaliditeta i od njih sam saznala da u Lajkovcu, za decu sa teškoćama u razvoju “nema ništa”. Takođe, usluge socijalne zaštite (kao što su licni pratilac deteta, personalni asistent, pomoć u kući, vikend smeštaj i slično) ne da ne funkcionišu, nego porodicama i deci uopšte nisu dostupne. Tada se rodila ideja za osnivanjem udruženja, koje će se baviti pravima osoba sa invaliditetom i boriti se za poštovanje Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, koju je Srbija potpisala još 2007.godine. Naša deca imaju pravo na sve što imaju i druga deca i država se obavezala da im to pravo i omogući. Tada se rodila ideja za osnivanjem udruženja koje će se baviti problemima osoba sa invaliditetom i boriti se da usluge socijalne zaštite, koje su zakonom propisane, postanu dostupne porodicama. U međuvremenu smo zakazali sastanak udruženja koji će biti u rođendaonici Bambino… Mi kao udruženje još uvek nemamo svoj prostor, tako da nam je gazda igraonice izašao u susret i dao nam da sastanak tu održimo. Mi roditelji ćemo biti na “skupštini” a deca ce se za to vreme igrati, naravno besplatno…Ovom prilikom želimo da se zahvalimo rođendaonici Bambino iz Lajkovca na prepoznavanju značaja i potrebe za radom našeg udruženja, kao i na tome što su nam izašli u susret i ustupili nam svoje prostorije, kao i da pozovemo ostale koji žele da pomognu da nas kontaktiraju.”

Udruzenje za pomoc osobama sa autizmom “Bazi Mili” Lajkovac

Kontakt:
Email: udruzenjebazimili@gmail.com
Telefon: 062/8327410

Žiro račun udruženja : 205-271285-63
(Komercijalna banka)
Devizni račun : IBAN RS35205007080005193017

Kako saznajemo, osobe sa autizmom su jedna od socijalno najisključivanijih grupa ljudi. Zbog toga se već godinama podiže javnu svest o autizmu, gostovanjem u medijima, održavanjem dobrotvornih priredbi, koncerata i sličnih događaja. Cilj je traženje sistemskih rešenja za ostvarivanje prava osoba sa autizmom i njihovih porodica, koji bi omogućili bolji i kvalitetniji život mnogobrojnim porodicama u našem okruženju.

U okviru udruženja, naglašava Milica, roditelji imaju mogućnost da razmene iskustva sa drugim roditeljima, da realnije sagledaju budućnost svog deteta i porodice i da mogu da utiču na nju, da budu upoznati sa pravima koje imaju osobe sa autizmom i načinima da se ta prava ostvare, da lakše uključe dete u vrtić, školu ili instituciju socijalne zaštite, da budu bolje informisani o novim saznanjima o autizmu, da učestvuju u osmišljavanju i sprovođenju različitih aktivnosti kojima se deci pruža mogućnost da razviju svoje sposobnosti, prošire interesovanja i saznanja i u što većoj meri uključe u društveni život (različite vrste radionica, sportske aktivnosti, koncerti, predstave…) i da jednostavno aktivnim učešćem u udruženju doprinesu boljem radu svog deteta i porodice.

Gradovi i veća mesta su uglavnom odmakli u rešavanju ovih pitanja, podseća Milica i kaže da je vrlo brzo shvatila sve specifičnosti male sredine i poručuje roditeljima dece sa poteškoćama u razvoju da je neophodno da budu društveno angažovani i bez predrasuda, kako bi uistinu pomogli svojoj deci i sebi: “Treba svi zajedno da senzibilišemo zajednicu i da našu decu uključujemo u nju, a ovo je siguran način za to!”

Milica je takođe izrazila veliku zahvalnost učiteljici OŠ “Mile Dubljević” Svetlani Kovačević, koja prema njenim saznanjima nije do sada imala iskustva sa autističnom decom, ali se svesrdno potrudila da njenom detetu pruži maksimalnu pomoć i podršku.

Pomacima koje je za kratko vreme ostvarila po ovom pitanju u Lajkovcu Milica je zadovoljna, ali poziva i sve druge roditelje dece sa teškoćama u razvoju, kao i sve zainteresovane, da se uključe. Prva prilika za to je sreda 2. oktobar u 18 časova u igraonici “Bambino”, a zainteresovani mogu kontaktirati udruženje i putem telefona ili elektronskom poštom. Svaka pomoć udruženju je dragocena.

Related posts