JAPANSKE RHE „OKUTATARAGI“ PRIMER ZA SRBIJU I EPS

Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, obišao najveću RHE u Japanu

Brži razvoj i veće učešće obnovlјivih izvora energije neophodni su za sigurnost i nezavisnost našeg elektroenergetskog sistema, a da bi to bilo ostvareno potrebna nam je potrebna minimum jedna nova reverzibilna hidroelektrana. Japanska reverzibilna HE „Okutataragi“, snage 1.932 megavta, primer je tehnologije koja to omogućava i značajno doprinosi elektro sigurnosti Japana – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, posle obilaska RHE „Okutataragi“.

On je istakao da je „Okutaragi“ najveća reverzibilna HE u Japanu i jedna od najvećih u svetu, veoma impresivno postrojenje koje obezbeđuje potrebe za vršnom električnom energijom u trenucima kada je najpotrebnija. Iako veoma gabaritnih dimenzija reverzibilna HE „Okutataragi“, koja se nalazi u Asagu, u perfekturi Hjogo, pleni prirodom koja je okružuje, rekama i zelenilom. Takav princip rada reverzibilne HE potreban je Srbiji, a iskustva Japana biće veoma korisna.

– Projekat reverzibilne HE „Bistrica“ za EPS je strateški i to je jedna od najvažnijih investicija. Značaj ove RHE je u kapacitetu za skladištenje energije, a buduća RHE „Bistrica“, planirane snage 656 megavata, bila bi idealna za „pokrivanje“ oscilacija u radu OIE – rekao je Živković. 

Uoči obilaska reverzibilne HE „Okutataradži“  v. d. generalnog direktora EPS AD  prisustvovao je sastanku Dubravke Đedović Handanović, ministarke rudarstva i energetike, sa predstavnicima japanske Agencije za međunarodnu saradnju (JICA). Japanski zvaničnici izrazili su spremnost i volјu da podrže projekat izgradnje RHE „Bistrica“, saopšteno je iz EPS-a.

Autor fotografija: Danilo Mijatović.

Related posts

Leave a Comment