SVEČANOM AKADEMIJOM I OTVARANJEM KONAKA OBELEŽEN DAN OPŠTINE

Svečanom akademijom održanom u amfiteatru ispred obnovljenih spomenika kulture, Radića Konaka i Konaka Brene Mihajlović, kao i dodelom godišnjih priznanja, Lajkovac je danas obeležio Dan opštine.

Ključevi konaka simbolično su uručeni doskorašnjoj Gradskoj biblioteci, a sada Biblioteci „Radovan Beli Marković“, koja će se u narednom periodu preseliti u ove objekte i njima upravljati.

Na predlog građana, Opština Lajkovac je ove godine dodelila tri javna priznanja i prigodne nagrade uspešnim pojedincima u različitim oblastima društvenog života. Anđeli Cvetković je dodeljena pohvala i novčana nagrada od 100.000 dinara za izuzetne rezultate i doprinos afirmaciji, razvoju i unapređenju sporta, Milošu Simiću plaketa za postignute rezultate u oblasti društvenog angažovanja i značajan doprinos razvoju društvene zajednice i Stefanu Grujičiću diploma za rezultate tokom školovanja i izuzetne uspehe na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Zvanicama i sugrađanima obratio se predsednik opštine Andrija Živković:

„Danas se sećamo oslobođenja Lajkovca od fašističkog okupatora i velike žrtve koju su položili naši sugrađani braneći ono najlepše i najsvetije što su imali – svoje porodice, svoju zemlju, svoju slobodu. Naš narod ume da kaže kako svako vreme nosi svoje breme. Naši preci su se borili za slobodu, a mi danas, zahvaljujući mudroj i politici mira predsednika Aleksandra Vučića borimo se za napredak Srbije, a samim tim i Lajkovca, da svaki njegov pedalj učinimo boljim i lepšim.

Ponosan sam na svoje saradnike, koji su zajedno sa mnom imali viziju i hrabrost da u godinama iza nas razvijamo i ovaj deo varošice i što više ga približimo sugrađanima, o čemu govore: novi vrtić, rekonstruisane osnovna i srednja škola, sportska hala, teniski tereni, zelena pijaca, zatvoreni bazen, nove ulice. U tom pravcu, bez oklevanja, nastavićemo već od sutra, u planu su: veštački teren, novo naselje Vojni krug, nove saobraćajnice i promena namene Agrobiznis centra u poslovno-stambenu zonu.

Svedoci smo da ovaj dan opštine obeležavamo otvaranjem objekata kao što su konaci Radića i Mihailovića, koji će danas biti predati našoj biblioteci, jer težimo da Lajkovac bude oličenje kvalitetnog spoja tradicionalnog i modernog, lepog i praktičnog, prijatnog i zanimljivog.

I na kraju, uprkos svakodnevnim izazovima i problemima savremenog doba, kada se spomene Lajkovac prvo na što pomislite jeste bogata istorija, raskršće puteva, železnica, rudnici uglja, vajati i vodenice na Kolubari, manastir Bogovađa, arheološko nalazište Anine, imena naših književnika, umetnika, sportista, đaka, studenata. To je ono od čega uvek polazimo kada je reč o Lajkovcu i ono čemu uvek treba da se vratimo. Zato je ovo još jedan dan kada najveću pažnju posvećujemo upravo njima, najuspešnijima, koji su pravi uzor svojim generacijama i pokretačka snaga svih ostalih.

Živeo Lajkovac, živela Srbija!“

Današnjem skupu prisustvovali su brojni potomci Brene Mihailović, a u njihovo ime obratio se Brenin unuk Mile Jevremović, podsećajući na istorijat konaka Mihailovića u Malom Borku:

„Gradnju kuće je 1886. započeo ugledni domaćin Ilija Mihailović, kasnije nastavio i njegov sin Rajko, narodni poslanik u vreme kralja Petra Prvog Karađorđevića. Završena je 1888. godine i bila jedna od najvećih kuća u valjevskom srezu. Gradili su je dubrovački majstori po uzoru na velike gradske kuće. Osim što je služila za stanovanje porodice Mihailović bila je i vojna kota, ujedno i orijentir putnicima koji su nailazili sa raznih strana i svraćali na konak. Kuća je menjala stanovnike, ali ostajala topli dom svima:  od Ilije, Rajka, Branislava i poslednjeg Svetolika Mihailovića, koji je poginuo 1945. na Sremskom frontu. Iza sebe je ostavio majku Zagorku, suprugu Brenu po kojoj se konak danas naziva i tri kćerke od pet, tri i godinu dana: Milesu, Zoru i Žižu, koja je danas sa nama. Preživela je ova kuća sve oluje, nepogode, tri rata, Turke, Austrougare, Nemce koji su je zapalili 1943, ali je porodica uspela da ugasi vatru. Rodio sam se tačno 100 godina posle pradede Rajka. Obnovio sam domaćinstvo i kuću koja je zračila toplinom prošlog vremena. Onda je stigao površinski kop Kolubara sa namerom da poruši kuću, a vlasti pristadoše da premeste kuću u opštinu Lajkovac jer je proglašena istorijskim spomenikom. Od hiljadu eksproprisanih kuća jedino su naša i kuća Radića dočekale da ponovo žive, da gleda sa brda Lajkovčane, kao nekada sa brda u Malom Borku na Borčane. Još uvek mi je teško, kao onoga dana kada sam u džepove sa novcem od isplaćenog imanja stavio uspomene, dušu i strahovanja. Preselio sam se sa porodicom, nas sedmoro, među njima i baba Brena. Hvala mojim precima koji su kuću sagradili, pradedi Rajku rođenom pre skoro 160 godina i babi Breni što je kuću sačuvala. Neka svi Borčani imaju bar ovu kuću u znak sećanja na Mali Borak, naše selo kojeg više nema. Još lutam boračkim sokacima koji vode ka konaku, još uvek osećam miris tople pogače i gibanice koju majka ispeče, iako nema ni nje ni kuće. Hvala Bogu i opštini Lajkovac i svima koji su pomogli izgradnju ove kuće, koja nastavlja da živi.“

Predsednik opštine je otkrio ploču sa nazivom Biblioteka „Radovan Beli Marković“ i simbolično uručio ključeve konaka direktorki Snežani Škorić.

Direktorka biblioteke Snežana Škorić je konstatovala da je biblioteka nedavno dobila ovo zvučno ime i zahvalila se rukovodstvu opštine Lajkovac na odluci koja će značajno doprineti unapređenju rada biblioteke:

„Dobijanjem ova dva objekta, koja će uskoro u potpunosti biti opremljena, sa ovakvim parternim uređenjem, biće rešeni dugogodišnji problemi s kojima je biblioteka bila suočena. Sigurna sam da će ovaj prostor postati novi centar kulturnog razvoja opštine Lajkovac i da će naši građani, pre svega, ovde pronalaziti unutrašnji mir koji će doprinositi njihovom dobrom zdravlju i ličnom razvoju. Za kraj ću pročiati poruku koju ostavljamo sadašnjim i budućim generacijama: svi odgovori nalaze se u knjigama, zato je ovo ključ istinskog znanja i sreće.“

U programu je učestvovao glumac Lepomir Ivković, čitajući odlomke iz dela Radovana Belog Markovića, i hor „Sveti Serafim Svarovski“ iz Zrenjanina.

Proslavi Dana opštine Lajkovac prisustvovali su nardoni poslanici Ivana Nikolić, Tijana Davidovac, načelnik Kolubarskog okruga Miloš Milutinović, načelnik Policijske uprave Valjevo Vladan Jerinić i brojne druge zvanice.

Kao reprezentativne zgrade specifične arhitekture za ruralno područje iz 19. veka, konak Radića i konak Brene Mihajlović proglašeni su za spomenike kulture, a izmešteni su iz Malog Borka zbog širenja ugljenokopa.

Kao Dan opštine obeležava se dan kada je 1908. godine prvi voz prošao kroz Lajkovac, bio je to 16. septembar, ali se kroz njega prelamaju i Dan železničara (15. septembar) i Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu – 17. septembar 1944. godine.

Related posts

Leave a Comment