ŽUKO PITA MAME: KAKO SI, ALI STVARNO!?

Kroz projekat “A ko brine o mamama?” Žensko udruženje kolubarskog okruga postavlja pitanje mamama dece sa teškoćama u razvoju: “Kako si, ali stvarno!?”

Majke dece sa razvojnim teškoćama često doživljavaju visok nivo stresa i emocionalne iscrpljenosti zbog odgovornosti i opterećenosti obavezama.

Osim toga, majke se takođe suočavaju sa različitim izazovima u vezi sa zdravstvenim i socijalnim sistemom i drugim institucijama koje sui m potrebne kako bi unapredile kvalitet života svoje dece.

Sve ovo zajedno neretko rezultira osećajem beznadežnosti, iscrpljenosti i izolovanosti.

Čak 43,8% mama dece sa poteškoćama u razvoju su odgovorile da su često neraspoložene i zabrinute.

Zato Žensko udruženje kolubarskog okruga podseća:

“Odvoji koji minut vremena za sebe i razmisli kako si, ali stvarno. Koliko često si (ne)raspoložen/a?”

“Mame dece sa smetnjama u razvoju su svesne da su često preopterećene i loše raspoložene. Upravo zato, veliki broj njih ide na terapiju ukoliko imaju mogućnosti, a kažu da bi terapija bila potrebna i ostalim članovima porodice.

Upravo zato, kroz projekat “A ko brine o mamama?” Žensko udruženje kolubarskog okruga skreće pažnju na ovaj važan i složen problem i naglašava pitanje  brige o njihovom mentalnom zdravlju, jer ako je mama dobro i dete će biti dobro!”, poručuju realizatori ovog jedinstvenog projekta.

“A ko brine o mamama?” je pitanje koje postavlja ŽUKO kroz svoj novi projekat koji će se baviti mamama dece sa smetnjama u razvoju.

Projekat “A ko brine o mamama?” finansira Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i podržava Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusanmenarbeit (GIZ).

Related posts

Leave a Comment