USPEŠNA JUBILARNA 60. RIBOLOVAČKA MANIFESTACIJA

Tradicionalno, ovoga puta jubilarno takmičenje ribolovaca u pecanju i kuvanju riblje čorbe na reci Kolubari, u organizaciji i povodom dana lajkovačke Opštinske organizacije sportskih ribolovaca “Šaran”, ujedno i ustaljena uvertira u program manifestacije Dani Lajkovca, okupila je i ovoga puta brojne učesnike i goste iz šireg okruženja, kao i meštane. Sjajan dan u prirodi provele su mnogobrojne komplete porodice, stari prijatelji i svi oni koje spaja ljubav prema pecanju i pripremi specijaliteta od ribe, posebno riblje čorbe. Ribolovačka manifestacija je još jednom bez sumnje potvrdila, da mesto koje ima reku raspolaže nemerljivim bogatstvom i ima ogroman višestruki potencijal.

Bio je ovo ujedno i veliki jubilej za lajkovčke ribolovce, 60 godina od prvog sportskog takmičenja ribolovaca, koje je u Lajkovcu organizovano na Dan udruženja “Šaran” 7. jula 1963. godine. Pobednik prvog takmičenja sportskih ribolovaca u Lajkovcu bio je Toma Petrović.

Inače, Opštinska ribolovačka organizacija “Šaran” je 2020. godine imala veliki jubilej, 70 godina postojanja.

Uz sportski pozdrav BISTRO, na reci Kolubari kod Ribolovačkog doma u blizini Jolića vodenice, takmičilo se u pecanju (na plovak i slobodni stil) i kuvanju riblje čorbe.

Pecaroši su se takmičili dve kategorije, seniori i junior. Takmičenje u pecanju je organizovano samo za članove udruženja, dok su se za takmičenje u kuvanju riblje čorbe mogli da se prijave i oni koji nisu članovi ribolovačkog društva.

Takmičenje u ribolovu okupilo je 25 takmičara.

Prvo mesto osvojila je Ljubinka Džigurski, jedina žena među takmičarima pecarošima, koja je ponovivši prošlogodišnji uspeh po drugi put pobednik.

Drugo mesto osvojio je Ivan Mitrović.

Treće mesto osvojio je Dragoljub Šćepanović, koji je takođe dobio nagradu i za najveću ulovljenu ribu.

Na posebnom takmičenju, pecanje slobodnim stilom, pobedio je Tomislav Mitrić.

U takmičenje u kuvanju riblje čorbe pobednik je ekipa Marka Ostojića i oca i sina Filipa i Bogdana Ivankovića iz Petke, čiji je kapiten bio Bogdan. Pobednička ekipa je najavila učešće i na Lovačkom kotliću 23. jula u Lajkovcu. Drugo mesto osvojila je ekipa Vlade Stanojevića, a treće ekipa Slavice Bojović.

Organizator je za sve pobednike takmičenja obezbedio prikladne nagrade, pehare i medalje kao i majice za učesnike.

U pratećem kulturno umetničkom programu, koji je organizovao KC “Hadži Ruvim” učestvovao  je glumac Pozorišta na Terazijama Milan Milosavljević sa predstavom “Kako sam postao Nušić”.

Publika je imala priliku i za susret sa dva sjajna gosta urednikom i novinarom kultne emisije Radio Beograda Karavan, sa tradicijom dugom 60 godina – Zoranom Nikolićen i Aleksandrom Stojadinovićem.

Nastupila su i deca iz PU “Leptirić”, a sva deca iz vrtića koja su učestvovala u programu dobila su na poklon štapove za pecanje.

Turistička organizacija opštine Lajkovac je i ovoga puta svojim učešćem podržala ovu tradicionalnu sportsku, gastronomsku i turističku manifestaciju. Posetioci su imali priliku da na štandu Turističke organizacije upoznaju turističke potencijal opštine Lajkovac.

I nakon završetka oficijelnog dela programa manifestacije, učesnici takmičenja i gosti ostali su da se druže uz živu muziku i dobro aspoloženje.   

Lajkovački ribolovci pokazali su se i ovoga puta kao odlični organizatori i sjajni domaćini.

A evo, kako je u Lajkovcu izgledalo prvo sportstko takmičenje ribolovaca pre 60 godina, tekst Tome Petrovića iz arhive portala Lajkovac na dlanu:

Related posts

Leave a Comment