Uspomene na stari Lajkovac: DRUŽENJE STARIH LAJKOVČANA

Piše: Toma Petrović

Danas je u predivnom ambijentu dograđenog dela bašte restorana „Mile“ održano jubilarno druženje Lajkovčana koji vode poreklo iz Lajkovca a žive, silom prilika, van svog mesta rođenja. Bilo je prisutnih iz Londona, Beograda, Novog Sada, Valjeva, Lazarevca i drugih mesta. Prisustvovali su i Lajkovčani koji podržavaju ovaj skup a neki od njih su bili inicijatori druženja. Širok spektar socijalne strukture, od radnika, bivših direktora poznatih preduzeća, stomatologa, inženjera, pravnika, bili su prisutni, a pojedini se nisu videli i po 50-60 godina.

Ovi skupovi su postali tradicionalni, ali nažalost zbog pandemije Korona 19 nisu održavani nekoliko godini. Na to se nadovezala i smrt našeg dragog i simpatičnog Lajkovčanina Mire Tarića koji je godinama živeo u Jožnoj Africi i Australiji i koji je po povratku u zemlju napravio luksuznu vilu u Vrnjačkoj Banji, i koji je kada je završio taj velelepni objekat obećao da će ovo druženje praviti u toj vili. Nažalost Korona je uzela i njega kao žrtvu pa je ovo druženje upriličeno danas u Lajkovcu. Pošto su u pitanju uglavnom stariji Lajkovčani za očekivati je da nas u međuvremeno neko i napusti. Danas je minutom ćutanja odata počast Miroljubu Tariću i Draganu Brkiću koji je umro pre dva meseca. Dragan je bio sin Slobodana Brkića, jednog vreme šefa Ložionice u Lajkovcu. Radio je u Predsedništu Republike Srbije kao savetnik tada aktuelnog predsednika Slobodana Miloševića.

Ovo je bio jedan od većih neformalnih skupova a prisustvovalo je oko 30-ak mahom starijih Lajkovčana. Po informacijama dobijenih od Milorada Miće Stefanovića prva druženja, tada uglavnom Lajkovčana iz Beograda počeli su Radovan Jemcov, Raško Kovačević, Dragan Petković „Zec“ i kasnije je kooptiran Mića Stefanović. U kasnijim druženjima prisustvovali su Slobodan Fišeković, Živan Luković, Branko Pavić, Tomislav Stanojević, Dragan Stanojlović, Dragiša Mirković, Predrag Cvetković, Miroljub Tarić, Dragan Milošević, Milan Damjanović, Ljuba Stanarević, Vladan Tanevski, Rajko Nikolić, Miša Gačnik, Nebojša Lazarević, Zoran Stefanović, Velisav Jakovljević, Dragan Brkić, Živko Popović, Vlada i Marjan Jovanovići, Miodrag Jovanović „Šef“, Miki Gavrilović, Mileta Ranković, Mikica Jeknić, Dragomir Marković „Pikula“, Rade Jelenić, Radomir Rajko Ivković, Živorad Adamović „Šilja“, Raško Ivanović, Miroslav Jeremić, Branislav Milutinović, Bora Grujičić, Dragan Stamenković, Radomir Raša Pavlović i drugi. Većina od nabrojanih su danas prisustvovali izuzev nekoliko opravdano odsutnih. Ali zato su se pridružili novi, Dule Čitaković, Živadin Grujičić, Mile Kitanović, Mika Grozdanović, Zoran Marković, Dragan Vukašinović, Toma Petrović autor ovog teksta i drugi.

Poseban kuriozitet je da su, pored današnjeg, u Lajkovcu održana tri susreta uz učešće beogradskih i lajkovačkih Lajkovčana. Raško Ivanović je bio organizator i domaćin dva druženja, jednog na svom imanju u Rubribrezi i drugog kod Jolića vodenice na Kolubari, a trećeg Adamović Živorad „Šilja“u Lučićima u Selu Lajkovcu na imanju svoje supruge.

I na kraju treba pohvaliti ljubazno i veoma uslužno osoblje restorana „Mile“ koji su nam služili veoma ukusnu hranu.

petrovictoma@yahoo.com

Related posts

Leave a Comment