MILUTIN RANKOVIĆ NA MIŠARSKOJ VAJARSKOJ KOLONIJI U ORAHU OTKRIO LIK PESNIKA

Danas je na Mišaru završena monumentalna skulptura  Krstivoja Ilića, čuvenog srpskog elegičara iz Mačve. Skulptura će biti postavljena u muzeju Zadužbinskog društva Prvi srpski ustanak Mišar.

Urađena je u okviru tradicionalne Mišarsko likovne kolonije, u organizaciji Kulturnog centra Šabac, koja je ove godine vajarska, a pozvani su samo  mladi vajar master likovne umetnosti  Aleksandar Večerinović, koji  radi skulpturu šabačke čivije, i stariji  u Mačvi odavno poznati vajar  Milutin Ranković, koji je skulpturom u orahu višom od dva metra i širokom pola metra otkrio lik poznatog srpskog pesnika Krstivoja Ilića.

Ovom skulpturom, umetnik iz Lajkovca Milutin Ranković ovekovečio je lik jednog izvanrednog pesnika. 

Krstivoje Ilić je pesnik, esejista, pripovedač. Po svojoj vokaciji prevashodno pesnik. Osobeni je pesnički lik i glas, van pesničkih grupa i horova. Jedan je od ređih pesnika koji su svoj život potpuno poistovetili sa bićem poezije. Krstivoje Ilić je rafinirani liričar u čijim pesmama dominira melanholična nit, kao izraz ljudske drame i egzistencijalnog nespokojstva. Zastupljen je u brojnim antologijama i izborima srpske poezije i srpske dečje poezije. Prevođen na strane jezike. Član je Udruženja književnika Srbije. Živeo je kao profesionalni pisac u Šapcu.

Related posts

Leave a Comment