POSTHUMNA PROMOCIJA KNJIGE I MURAL U PRESTONICI, LEGAT VELJE PAVLOVIĆA U ZAVIČAJU

Tvrdnju Juga Grizelja da loš čovek ne može biti dobar novinar, potvrdila je i ovonedeljna promocija posthumno objavljenje knjige – zbirke kolumni Velimira Velje Pavlovića “Treba vremena da postaneš mlad”, nakon koje su svi mediji prvenstveno listom preneli da je Velja bio dobar, drag i mio. U danu promocije i večeri sećanja, u Veljinom kraju u Beogradu osvanuo je i mural sa njegovim likom, a u toku je i realizacija ideje o Legatu Velje Pavlovića u Ratkovcu.

Evidentno, Velimir Velja Pavlović (1953 – 2022), poznati novinar, naše gore list, autor kultnih emisija „Nivo 23“, „Duhovnici“ i “Nezaštićeni svedok” ostavio je neizbrisiv trag u vremenu.

 

U srcu Beograda, u restoranu Polet koji je Velji bio jedan od najomiljenih, promociji knjige prisustvovali su gotovo svi oni od kojih se to moglo očekivati.

O zbirci kolumni Velje Pavlovića “Treba vremena da postaneš mlad”, koju je objavila izdavačka kuća “Lom”,  govorili su književnik Svetislav Basara, Zoran Kostić Cane (Partibrejkersi), novinar, muzički kritičar  Petar Janjatović i u ime Izdavačke kuće “Lom” Flavio Rigonat. Nakon oficijelnih govornika na promociji, prisutnima se obratila i Mirjana Bobic Mojsilovic.

– Koliko nas je danas došlo na ovu promociju, to je najbolja priča o Velji Pavloviću, naglasila je Bobić Mojsilović.

Knjiga “Treba vremena da postaneš mlad” je zbirka kolumni koje je ovaj kultni novinar, pisao od 2016. do 2018. godine.

Pred čitaocima su izabrane lične i univerzalne priče na različite, a uvek aktuelne teme, o mnogim poznatim i manje poznatim ličnostima našeg sveta, od Dylana, Rolingstonsa, Pikasa, Tesle, Timotija Bajforda, do Platona, Pitagore …

Promocija je realizovana i kao veče sećanja na Velju, čiji je doprinos srpskoj kulturi dragocen i nezaboravan.

Pisac Svetislav Basara ocenio je da je šteta što za života Pavlović nije više pisao i dodao da nema više takvih novinara kakav je Velja bio.

Rok muzičar Zoran Kostić Cane, koji je nekoliko puta gostovao kod Pavlovića u emisiji “Nivo 23” rekao je da je on bio “dobar, drag, mio”: “Gostovati kod njega u emisiji znači umeš da daš više nego što si mislio da možeš da daš nekome”, istakao je Kostić i dodao da su Pavlovićeva kreativnost, mišljenje, televizijski intervjui koje je brižljivo pripremao i vodio, kao i pisanje kolumni, bili uvek izvedeni na jedan prirodan, dobar, otvoren i poverljiv način.”

Prestonica odaje počast dobrom duhu Beograda, a ni Veljin zavičaj ne zaostaje.

Legat Velje Pavlovića biće smešten u zgradi škole u Ratkovcu, Izdvojenom odeljenju lajkovačke OŠ “Mile Dubljević”. Školski odbor je podržao inicijativu i doneo odluku, čiju realizaciju će podržati Opština Lajkovac. Ideja je razrađena do tančina i vrlo kreativno zamišljenja, tako da će Legat Velje Pavlovića biti zaista nešto posebno.   

Velimir Velja Pavlović, novinar i televizijski voditelj, maturirao je u Trećoj beogradskoj gimnaziji, studirao matematiku, a diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih nauka 1978. godine. Pavlović je od 1980. radio kao novinar Studija B, a pisao je za magazine “Vreme”, “NIN”, “Politikin zabavnik”, “Ilustrovanu Politiku” i “Pravoslavlje”.

Dobitnik je nagrade Narodnog muzeja u Beogradu (1987) i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (1991).

Veljina porodica, prijatelji, kolege, svi koji su ga voleli i poštovali  – a takvih je uistinu puno, čuvaju sećanje na istinskog čovekoljubca i neponovljivog novinara.

Foto: Dragan Milovanović, Novosti

Vašoj pažnji, u znak sećanja na Velju, preporučujemo tekst iz arhive portala lajkovacnadlaniu.rs :

Related posts

Leave a Comment