TRIBINA ZA RODITELJE OSNOVACA O BEZBEDNOSTI DECE NA INTERNETU

U amfiteatru lajkovačke Osnovne škole “Mile Dubljević” održana je tribina za roditelje  na temu “Bezbednost dece na internetu”. Edukator je bila eminentni stručnjak Katarina Jonev, a tribina je realizovana u okviru projekta  ,,Bezbednost dece na internetu“.

Naime, za lajkovačke osnovce je od početka ove školske godine zabranjena upotreba mobilnih telefona na času, a na nedavnom sastanku Savet roditelja podržao je predlog uprave škole da se upotreba mobilnih telefona zabrani u potpunosti od naredne školske godine. “Mi ćemo staviti na glasanje Savetu roditelja i Školskom odboru taj predlog u narednih mesec dana. Ukoliko bude usvojen, u toku leta ćemo uraditi izmene pravila ponašanja i narednu školsku godinu početi bez mobilnih telefona”, kaže direktorka škole Biljana Žujović.

Povodom tribine za roditelje na temu bezbednosti dece na internet, direktorka Žujović je rekla:

“Poslednjih nedelja primećeno je pojačano prisustvo učenika osnovnih škola na teritoriji Republike Srbije na društvenim mrežama kao i povećanje digitalnih oblika nasilja. Nakon užasnog zločina koji se desio 3. maja u OŠ ,,Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, pojavili su se materijali na društvenim mrežama koji imaju za cilj da dodatno traumatizuju decu, koji su nasilni i neprimereni što dodatno zbunjuje roditelje i učenike kako da adekvatno postupaju u digitalnom prostoru.

Cilj projekta je da kroz predavanje i radionicu uputi roditelje kako da zaštite svoju decu na internetu, kako da sa njima razgovaraju o društvenim mrežama, kao i da podignu svest o ovoj problematici i nužnosti da deca o virtuelnom svetu pričaju i u sopstvenom domu.

Na radionici je bilo reči o načinu i merama bezbednog korišćenja internet, kao i o posledicama neadekvatne upotrebe interneta i društvenih mreža od strane dece.

Ciljevi programa, odnosno  projekta su zaštita dece i mladih na internet, što postaje jedno od najbitnijih pitanja u oblasti bezbednosti, kako na globalnom nivou, tako i u Republici Srbiji. Broj kriminalnih aktivnosti koji se odvijaju posredstvom  interneta i društvenih mreža koje direktno ugrožavaju decu i mlade raste.

Projekat predstavlja konkretan vid edukacije, prevencije i podrške ranjivoj kategoriji stanovništva a to su učenici osnovnih i srednjih škola kao i njihovim roditeljima, doprinoseći unapređenju digitalnih veština kao i razumevanju digitalnih opasnosti. 

Cilj je osnažiti roditenje kako da na pravilan način usmere dete da koristi digitalne tehnologije i pravovremeno ih upozoriti na nebezbedne aspekte interneta i durštvenih mreža, objasniti im kako i kome da prijave nasilje na internetu, i na koji način da budu bezbedni u virtuelnom svetu.

Ujedno, cilj je ukazati na preventivne mere koje bi trebalo preduzeti pre nego što se bilo koji oblik digitalnog nasilja dogodi.

Očekivani rezultati  programa – projekta mogu se podeliti na ključne i očekivane: podizanje svesti roditelja o bezbednosti na internet, osnaživanje roditelja čija su deca žrtve nasilja na internetu da prijave nasilnika i potraže stručnu pomoć, razvijanje svesnosti da internet nije samo zabavno mesto već da postoje i opasnosti od kojih se treba čuvati i pružanje savetodavne pomoći i usmerenja roditeljima.”

Roditelji lajkovačkih osnovaca su imali najboljeg mogućeg edukatora na tribini o bezbeddnosti dece na internetu.

Katarina Jonev je kao eminentni stručnjak iz oblasti bezbednosti na internetu do sada održala oko 300 samostalnih predavanja i učestvovala je kao govornik na velikom broju stručnih i naučnih konferencija, javnih tribina i diskusija iz oblasti bezbednosti na internetu. Ovo nije njen prvi susret sa roditeljima lajkovačkih mališana, Katarina Jonev je sredinom novembra prošle godine bila gost u PU “Leptirić” na tribini za roditelje o bezbednosti dece na internetu.

Pored impozantne biografije i brojnih dostignuća u ovoj oblasti, autor je knjige ,,Bezbednost dece na internetu i društvenim mrežama – vodič za roditelje’’  i ebooka ,,Uticaj mobilnih telefona na razvoj dece”.

Govori četiri svetska jezika i redovno u najčitanijim novinama i magazinima u Srbiji objavljuje tekstove na temu bezbednosti na Internetu. Član je mnogobrojnih organizacija i strukovnih udruženja.

Related posts

Leave a Comment