LAJKOVAČKA POLICIJA ORGANIZOVALA PROMOTIVNI ŠTAND AKCIJE PREDAJE ORUŽJA

Pripadnici Policijske stanice Lajkovac organizovali su promociju akcije predaje oružja postavljanjem promotivnog štanda u centru Lajkovca, za kojim su se nalazili policijski službenici koji su informisali zainteresovane građane o načinu na koji mogu predati svoje oružje i municiju, bez dokazivanja porekla i krivične odgovornosti.

Građani su prilazili štandu, razgovarali sa pripadnicima policije i načelno izražavali podršku akciji.

Jedan od Lajkovčana, koji je među prvima prišao štandu je rekao, da je već predao pištolj koji je igrom slučaja nabavio devedesetih godina i da mu je drago što se napokon otarasio oružja koje mu nikada nije ni trebalo.

Pojedini građani su se interesovali o tome da li se moraju ostaviti lični podaci prilikom predaje oružja i da li stvarno ne moraju dokazivati njegovo poreklo. Sve neophodne informacije građani su dobili na štandu, kao i promotivne flajere.

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije uputilo apel i pozvalo građane koji poseduju neregistrovano oružje da ga do 8. juna bez ikakvih posledica predaju najbližoj policijskoj stanici, u Policijskoj stanici Lajkovac je, s obzirom da je reč o maloj sredini, odziv građana iznenađujuće visok.

Kako saznajemo, Lajkovčani tokom akcije predaju najviše pištolje, stare lovačke puške i sitnu municiju.  

Pripadnici policije su u razgovoru sa Lajkovčanima na štandu isticali, da građani koji predaju oružje za koje nemaju dokumenta, čine veoma važnu stvar i na taj način doprinose ličnoj, porodičnoj i opštoj bezbednosti svih građana.

Građanima je više puta ponovljeno da prilikom predaje oružja nisu u obavezi da se legitimišu, da apsolutno neće snositi nikakve posledice ukoliko se radi o nelegalnom oružju, niti će se u evidencijama policije voditi kao vlasnici nelegalnog oružja.

Kao posebno važno je naglašeno to, da je prilikom predaje oružje koje je ostalo iza pokojnih lica, potrebno dati podatke, kako se to legalno oružje više ne bi nalazilo u evidenciji policije.

Oružje u nelegalnom posedu građani, bez ikakvih posledica, mogu predati svakog dana u Policijskoj stanici Lajkovac u bilo koje vreme, a osim ličnog dolaska i predaje, mogu to učiniti i bez napuštanja svog doma, kontaktiranjem Policijske stanice i pozivom policijskih službenika da dođu po oružje i eksplozivne naprave i preuzmu ih.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva građane da se odazovu pozivu i do 8. juna, bilo lično ili pozivom policiji da po neregistrovano oružje dođe, predaju nelegalno oružje, municiju i eksplozivne naprave.

Građani koji predaju oružje koje je kod njih ostalo iza pokojnih lica, kao i građani koji predaju nelegalno oružje neće snositi nikakvu odgovornost i posledice, ukoliko oružje predaju do 8. juna 2023. godine.

Related posts

Leave a Comment